До края на годината не се очаква да видим резки

...
До края на годината не се очаква да видим резки
Коментари Харесай

Без резки промени в цените на храните

До края на годината не се чака да забележим внезапни промени в цените на храните при цялата конвенционалност поради геополитическото напрежение. Това прогнозата пред agri.bg изпълнителният шеф на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов.
" Имаме устойчиво равновесие на международните борсови пазари. Царевицата върви под 200 долара/т, пшеницата държи цени към 200 долара/т, което е ниско равнище. Има леко възкръсване в посока нагоре. Цената на олиото е под 1000 долара/т, което е доста по-ниско равнище от предходната година, когато доближава 5500 долара/т. Търсенето обаче е едва и на всички места има остатък ", разяснява специалистът.
Според него тази зима ще ядем по-скъпи плодове и зеленчуци. Тъй като оранжерийното произвеждане не е подвластно от климата, ще има присъщи за зимата цени, само че те никога няма да са доста по-скъпи, тъй като би трябвало и някой да купува тези храни. До такава степен са усъвършенствани търсенето и предлагането, че няма да забележим някакво изменение.
" На процедура в действителност има домати за небогати и домати за богати ", разяснява Владимир Иванов очертаващото се разделяне.
" Зимните домати ще са по-евтини от летните, те са от доматите за небогати. Обикновено са с по-ниско качество, по-устойчиви на заболявания и по-богати на целулоза. По-твърди са и не са изключително вкусни, само че в крана сметка това е ситуацията на пазара. Висококачественият домат е по-труден за произвеждане, а цената му е по-солидна ", означи той.
Българите избират доматите с по-високо качество, най-вече от наши обичайни сортове, само че те си имат и надлежно по-висока цена. Производството им тази година обаче беше подтиснато от неприятни климатични условия, ниски завръзи и малко количество, което ги оскъпи в допълнение, уточни Иванов.
" Потенциалът на страната е голям и е закононарушение страна, която може да храни 30 милиона души да внася каквато и да било за храна. И можем да го създадем, само че би трябвало воля и работа. Създаде се едно подстрекателство, че може да се печелят пари без работа. Без просвета и без труд не става ", безапелационен е той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР