До края на февруари 2020 г. Музей на хумора и сатирата

...
До края на февруари 2020 г.
Музей на хумора и сатирата
Коментари Харесай

Габрово отново става дом на смешната рисунка

До края на февруари 2020 година

Музей на хумора и сатирата - Габрово

 

Три изложения включва обичайното есенно събитие с фокус карикатурата на Музея на хумора и сатирата в Габрово. Днес в 18 часа в зала 5 ще бъде даден формалният старт на националния обзор на сатиричната рисунка " Карикатурен салон 2019 ". До края на февруари 2020 година публиката ще види над 140 карикатури от независимите експозиции на Трайко Попов и Милко Диков, както и произведения на създателите, включени в Националната галерия на карикатурата, проведена от Съюза на българските художници още от 1964 г.  Сегашното й 44-то издание гостува в Габрово, представяйки рисунки на 20 български карикатуристи. За пръв път това издание на салона ще предложи и лимитирана серия от репродукции от двете независими изложения, които посетителите могат да купят в музейния магазин.

Трайко Попов (роден 1955 г.), чието творчество е един от акцентите, е обвързван с Музея на хумора и сатирата още с първото си присъединяване в Габровското биенале през 1975 година, а по-късно взе участие в доста негови издания. Специализирал е концептуален дизайн в Съединени американски щати. Получавал е награди в Словакия, Италия, Румъния, Турция, Иран, Съединени американски щати, Канада, Македония и други Сега показва 30 цифрови рисунки.

Колегата му Милко Диков - другият създател с обособена изява, с изключение на карикатурист е илюстратор и постановчик на анимационни филми. Роден е през 1930 година в Троян. Завършва керамика в класа на проф. Стоян Райнов в Художествената академия, само че възприятието му за комизъм надвива над глината. Още в края на 50-те години на XX век реализира първите си триумфи в това занятие - печели конкурс за подигравка и разгласява свои произведения във вестник „ Стършел ”. Носител е на десетки награди, измежду които Голямата премия на Маростика, Италия,1975 година, две първи награди от град Акшекир, Турция, и две първи оценки от Международното биенале на хумора и сатирата в изкуството в Габрово. Носител е на медал „ Св. св. Кирил и Методий “ и на премията на името на Илия Бешков. Самостоятелната му галерия в музея включва 35 графики.

Карикатурният салон е второто събитие от арт сезона в Габрово. В Музея на сатирата преди седмица беше открита изложбата на Николай Панайотов " Обезглавявания ", която към момента може да се види до 25 октомври.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР