До края на 2023 завършва първият етап от ремонта на

...
До края на 2023 завършва първият етап от ремонта на
Коментари Харесай

Тихомир Янакиев за пътища, паркинги и проекти с бъдеще: Не ни е страх от работа. Действаме.

До края на 2023 приключва първият стадий от ремонта на ул. „ Виа Понтика “ в Созопол и тя ще бъде изцяло осъвременена, с асфалтова завивка и тротоари, сподели пред Дарик кметът на общината Тихомир Янакиев. Преди дни в Министерството на районното развиване беше подписан договорът, посредством който ще бъде провиснал остатъкът от средствата или близо 1,5 млн. лева

" Улицата е разграничена на два стадия условно. Единият стига малко след Созополис. Втори стадий продължава до Каваци. С оглед на това, че следва ремонт на В и К структурата от Южната страна на Буджака, вторият стадий продлъжава откакто бъде положена новата водопроводна конструкция. Улица " Виа понтика " в нейния първи стадий ще бъде напълно осъвременена, с асфалтова завивка и с тротоари. Мисля, че го изискуем на хората, които живеят в региона и на тези, които почиват там, защото доста години обратно не се е предписание нищо за поправяне на тази улица, а тя е главната артерия на Буджака. Това беше извънредно значимо решение от наша страна и се веселя, че успяхме да осигурим финансирането “, сподели още господин Янакиев.

Повече за смяната и обновяването на инфраструктурата, можете да чуете в звуковия файл или да прочетете по-долу:

- Созопол посрещна туристическият с повече места за паркиране в Стария град, какви други инфраструктурни усъвършенствания бяха направени?

- За начало увеличихме общия потенциал на паркоместата. В целия град има над 200 спомагателни паркоместа в обособените зони. Въведохме в употреба и нови. Правим това, от което има потребност. Съзнавам, че това е една от дейностите, която като се изключи че носи финансов поток в Общината, облекчава престоя на туристите и на нашите съграждани. Затова беше значимо да влагаме в това направление.

Неслучайно към този момент втора година действа и синя зона върху места, които са покрай публични здания и които преди този момент са били неразрешени за паркиране, неизвестно за какво. При състояние, че Созопол е град, където всяко едно местенце е извънредно значимо, по какъв начин няма да си използваме земята. Това съгласно мен е безгрижие. От администрацията направихме по този начин, че всяка педя земя да се употребява по предопределение. Знам, че има още доста да се желае в тази сфера, само че Ви убеждавам, че работим в тази посока. Неслучайно направихме и транспортен проект на град Созопол. Дълги години Созопол нямаше транспортна скица, само че в този момент към този момент се влага в това.

- Като става въпрос за пътна инфраструктура, вие първи повдигнахте тематиката за компрометирания мост на Черноморец.

- Не единствено аз. Кметът на Черноморец, господин Деспов, също беше деен. Целта ни беше, допустимо най-бързо мостът да бъде включен в осъществяването на плана, който планува ремонт на пътя до Царево. Мостът е доста рисков. Даже на място бях завел и новия шеф на АПИ, с цел да го срещна със положението на правата, както и със положението на пътя от хижа " Странджа " до село Росен. Той също е държавен и се стопанисва от АПИ. Той с очите си се увери, че този път би трябвало час по-скоро да бъде ремонтиран. Тоест това са двете невралгични места, които са благосъстоятелност на страната, стопанисват се от нея и ние, локалните хора, държим незабавно да бъдат ремонтирани.

- Наскоро получихте висока оценка от обществения министър като образец за консолидиране на обществените и здравни услуги в Созопол. Но оказва ли страната на общините нужната поддръжка?

- Държавата е натоварена с доста задължения в региона на обществената сфера, само че паралелно с това, дава опция на общините да аплайват и да печелят планове, в това направление. Сега спечелихме план " Бъдеще за децата " на стойност 355 000 лева по стратегия " Развитие на човешките запаси " 2021-2027.

Ще отворя една скоба, ние изкарахме извънредно сложен мандат, тъй като европейското финансиране за интервала 2021-2027 година, стартира да излиза едвам в този момент, във втората половина на 2023г. Две години за България нямаше отворени Европейски стратегии, които ние да използваме и по този метод да осигурим благосъстоянието на нашите поданици. Това е към този момент зад тила ни и откровено се надявам, занапред, че при отварянето на стратегиите, ще съумеем да се възползваме и да наваксаме забавянето, което не беше по наша виновност.

Ние аплайваме по няколко плана. Един от тях е обвързван с възобновяване на постройката на Община Созопол, енергоспестяващи ограничения на постройката на Общинската администрация. Това е от Национален проект за възобновяване и резистентност и е план на стойност близо 2 милиона лв.. Към Министерството на младежта и спорта имаме план за настоящи поправки и рационализация на съществуващо спортно игрище в двора на учебно заведение " Христо Ботев " в град Черноморец. Той е на стойност съвсем половин милион лв.. Кандидатствали сме за въвеждане на енергоспестяващи ограничения на общинска постройка - за филиала на детска градина " Делфинче " в село Атия. Стойността на плана е близо 1 млн. лева. Имаме и план за ремонт, обзавеждане и съоръжение, въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост и обезпечаване на налична просветителна среда в учебно заведение " Св. Кирил и Методий ", град Созопол. Това е извънредно огромен и сериозен план на стойност съвсем 4, 5 млн. лева. Имаме еднакъв план за учебното заведение в село Росен, за близо 2,5 млн. лева. Той към този момент е извоюван и всеки миг следва да подпишем договорите по него. В общи линия сме доста дейни и работата ни дава резултати.

Подали сме документи и по различен страховит план. Той ще ни разреши да създадем повсеместен ремонт на Амфитеатралното пространство до постройката на читалището. Там ще се изградят нови съблекални, тоалетни, ще има осветяване, озвучаване, нови седалки, ще бъде повишен потенциалът на самото оборудване.

Имаме ли опция, не ни е боязън от работа, действаме. Чух мнения и нападки по тематиката, че не се усвояват европроекти. Звучат ми като думи на хора, които не се интересуват и не са осведомени с действителната обстановка и просто демагогстват.

Истината е, че съвсем 3 години нямахме опция да употребяваме европейско финансиране от новия програмен интервал. Но това не значи, че не сме се възползвали от финансиране от остарелия програмен интервал.

За какви цели бяха ориентирани?

Монтирахме още един понтон на пристанището в Созопол, направихме ремонт на прилежащия паркинг към пристанището, в този момент ще бъдат доставени мобилни станции за зареждане на гориво, направихме и видеонаблюдение. Правят се и се работи по доста неща. Друг е въпросът, че когато се получи внезапното отваряне на всички стратегии, по-малките общини като нашата нямат огромния човешки запас, като на регионалните центрове, в които по планове работи огромен екип. И въпреки всичко се справихме. Не мога да кажа, че е задоволително. Но даже в конкуренция с огромните, направихме доста неща и се справихме сполучливо в последните сложни четири години.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР