До края на 2022 г. таванът на пенсиите ще се

...
До края на 2022 г. таванът на пенсиите ще се
Коментари Харесай

Социалният министър: Таванът на пенсиите трябва постепенно да отпадне

„ До края на 2022 година таванът на пенсиите ще се обвърже с оптималния застрахователен приход “. Това сподели министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков в изявление за предаването „ Денят стартира “.

„ Не е обикновено да има таван на пенсиите. В бъдеще той би трябвало последователно да отпадне и всеки пенсионер да получава пенсия съгласно осигурителния си принос, без да има ограничавания “, добави той. Министърът акцентира, че тези въпросите за таван на пенсиите и оптималния застрахователен приход би трябвало да се решат след полемика с национално представителните организации на синдикатите и работодателите.

Георги Гьоков напомни, че след преизчислението на пенсиите в края на 2021 година към 34 000 остават лимитирани от новия таван на пенсиите от 1500 лева, което е незаслужено. От 25 декември предходната годината всички пенсии бяха преизчислени посредством увеличение на тежестта на всяка година застрахователен стаж, което води до междинен растеж от 12,5% или към 65 лева на човек, а коронавирус добавката към от 60 лева към пенсиите ще продължи да бъде изплащана до юни в това число, добави Георги Гьоков.

„ Пенсиите няма да бъдат по-ниски от това, което хората са получавали през декември. Ако идентифицираме проблем и открием избрана група, която по някакъв метод е ощетена от новия размера на пенсията, то ние ще поправяме още от идващия месец тази неправда “, увери министърът на труда и обществената политика. „ Хората с повече стаж, ще имат по-голямо нарастване на пенсията “, добави той.

Министър Гьоков уточни, че минималната заплата ще се увеличи през 2022 година, като новият й размер ще се дефинира с приемането на държавния бюджет, което следва да се случи най-късно в края на февруари. В дебатите при гласуването му той ще упорства компенсацията за втората година от майчинството да е равно на минималната заплата, без да се обвързва с нейния размер.

В диалога министър Гьоков засегна и тематиката за пазара на труда, като уточни, че безработицата в страната остава на рекордно ниски равнища от 4,6%, само че в най-засегнатите от пандемията стопански браншове нивото й доближава 30%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР