До коронацията на Чарлз III на 6 май остава по-малко

...
До коронацията на Чарлз III на 6 май остава по-малко
Коментари Харесай

Денят на краля - коронацията на Чарлз ще бъде по-скромна от тази на майка му

До коронацията на Чарлз III на 6 май остава по-малко от месец. От Бъкингамския замък оповестиха детайлности за събитието, от които излиза наяве, че то ще е по-скромно от последната коронация, на която поданиците са били очевидци - тази на Елизабет Втора.

Все отново, коронацията на английските монарси е единствена по рода си в Европа и остава съвсем непроменена за последните хиляда години.

На 6 май всички погледи ще са вперени в каляската от Диамантения празник на Елизабет Втора през 2012 година, която ще напусне Бъкингамския замък, теглена от шест коня Уиндзър Грей и ще потегли по " Дъ Мол ", ще премине под Адмиралтейската арка през " Трафалгар Скуеър ", около статуята на обезглавения първи крал с името Чарлз. След това, по " Парламент стрийт ", ще стигне до Уестминстърското абатство. В интериора ѝ има дървен материал от доста места по света, със специфична връзка с короната, като замъка Балморал и Народното събрание в Единбург - Холирудхаус.



Снимка: Българска телеграфна агенция

" Каляската е доста по-висока от колите и от горната страна има голяма златна корона, инкрустирана с дъб от кораба Виктори, флагман на кралския флот от 18-ти век. Златната колесница ще е красиво осветена от вътрешната страна, тъй че множеството отдалеко да вижда монарха в Деня на коронацията ", споделя Сали Гудсър, куратор на кралската сбирка.

Техни величества ще заемат местата си пред погледите на 2000 посетители за церемонията, която ще стартира тъкмо в 13 часа българско време под управлението на епископа на Кентърбъри.

" Това е не просто кралската черква, а църквата на нацията. Тук се организират огромни и специфични служби и това притегля всеобщото внимание. Абатството е тук от 1000 години ", споделя Скот Крадок, началник на Службата за гости на Абатството.

70 години след коронацията на Елизабет II - първата, излъчена по малкия екран, първородният ѝ наследник ще седне на 700-годишния престол.





Върху главата му ще бъдат положени поредно две корони - на първо време короната на Свети Едуард, обсипана с рубини, аметисти, самфири, гранати, топази, турмалини и известна с това, че тежи 2 кг и 200 грама, а по-късно и имперската корона, коята се носи и при отиването в Народното събрание. Камила ще бъде провъзгласена за кралица.

След коронацията техни величества ще се върнат по противоположния път със златната кралска колесница, употребена за първи път от Крал Джордж III през 1762 година. Използвана е при всички коронации от близо 200 години и е толкоз тежка, че въпреки и теглена от осем коня, се движи със скоростта на пешеходец. Ще я следват представители на разнообразни военни елементи.



Финалът на деня ще е поздравът на краля и кралицата от балкона на Бъкингамския замък, само че към момента не е ясно кои членове на кралското семейство ще имат достойнството да бъдат поканени за тази историческа сцена, коята ще остане измежду фрагментите на деня, годината и столетието.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР