До изплащане на обезщетенията на пострадалите от фалиралия туроператор „София

...
До изплащане на обезщетенията на пострадалите от фалиралия туроператор „София
Коментари Харесай

Обезщетения на пострадалите от туроператора ще бъдат платени, когато се съберат всички искове

До погашение на компенсациите на потърпевшите от банкрутиралия туроператор „ София тур и Холидей “ може да се стартира, откакто се съберат всички искове на засегнатите клиенти на туроператора.

„ Групама “ ще заплаща обезщетение на пострадалите с предел до 175 000 лева, оповестиха от Министерството на туризма.

Застрахователната компания е предоставила в допълнение съглашение към контракта си с изпадналия в несъстоятелност туроператор „ София тур и Холидей “.

Информацията е постъпила през днешния ден и от нея излиза наяве, че лимитът по полицата не е 25 хиляди, а 175 хиляди лева Анексът е подписан през месец май с дъщерно сдружение на застрахователя.

До даването на документа се стига след щателна инспекция на застрахователната компания и извършена среща с министъра на туризма Николина Ангелкова ден по-рано.

Министерството твърди пострадалите от неточните дейности на туроператора, че прави всичко допустимо, с цел да отбрани ползите им, и следи прецизно за спазването на законите на страната.

Към момента към момента продължава приемането на искове в застрахователните компании „ Алианц България “ и „ Групама “, както и на тъжби в Министерството на туризма.

По тази причина точната численост на пострадалите и размерът на компенсациите към момента не е дефинитивно обяснен.

На 19 декември туроператорът „ София тур и Холидей “ разгласи на уеб страницата си, че приключва активност, след което Министерството на туризма извърши незабавна инспекция. Вчера министърът на туризма Николина Ангелкова организира и среща с Орлин Пенев, изпълнителен шеф на „ Алианц България “ и Селин Болар, изпълнителен шеф на „ Групама “.

При диалозите и двамата обявиха изрично, че компенсации ще бъдат изплащани на всички наранени консуматори от банкрутиралия туроператор.

Всички страни показаха, че той е извънредно неточен, тъй като не съблюдава уговорките си, планувани в Закона за туризма.

Според текстовете, когато туроператор разгласи несъстоятелност, е задължен неотложно да изпрати информация до министерството и до застрахователните компании за това какви подписани контракти има с клиенти и с какви контрагенти работи – турагенции, хотели, самолетни компании.

В уведомлението от „ София тур и Холидей “ няма информация какъв е броят на потърпевшите клиенти и какъв е размерът на възможните вреди.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР