До есента ще е приключила работата на сръбска територия по

...
До есента ще е приключила работата на сръбска територия по
Коментари Харесай

Сърбия ще е готова до есента с новата газова връзка към България

До есента ще е завършила работата на сръбска територия по новата газова връзка с България, съобщи енергийният министър на западната ни съседка Дубавка Дедович, представена от локални медии.

„ На сръбска територия 43% от работата по връзката Ниш - Димитровград е завършена, вървим пред графика. Общо 93% от тръбите са доставени, 80% към този момент са на трасето “, уточни тя.

В Сърбия работят по трасето от февруари 2022 година с вярата в средата на годината 170-километровият газопровод да проработи в средата на 2023 година

У нас обаче работата стартира година по-късно.

Сърбия сега разчита на газови доставки от Русия през „ Турски поток “. Тръбата му е на процедура напълно резервирана за „ Газпром “, което е евентуален проблем след експлоадирането на войната в Украйна. Затова и западната ни съседка уголемява инфраструктурата си, с цел да може да работи и с други снабдители.

Тръбата, която в този момент ще свърже газопреносната ѝ система с българската, ще разреши доставки на азерски газ както за Сърбия, по този начин и за Унгария.

Следващият ход на Белград в енергетиката е нова връзка със Северна Македония - за достъп до газ, разтоварен на гръцките LNG терминали.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР