До две седмици вероятно ще обхване всички региони у нас.

...
До две седмици вероятно ще обхване всички региони у нас.
Коментари Харесай

Грипът в България: Къде има най-много заболели?


До две седмици евентуално ще обхване всички райони у нас. Това съобщи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. В Бургас оповестиха грипна зараза. Освен там най-вече сега има във Варна, Пазарджик, Ловеч, Габрово и Шумен.

Детските отделения в Бургас са запълнени, опашките пред лекарските кабинети порастват, а в това време класните стаи стават все по-празни. По данни на районния инспекторат по обучение към днешна дата отсъстващите възпитаници са 17%, има и доста заболели учители.

Миглена Краева е и преподавател, и родител на две деца – в 5-ти и 11-ти клас. По-малкият боледувал от грип предходната седмица.
Има ли болни в учебните заведения?
Снимка: bTV

„ Когато образователният развой върви в учебно заведение присъствено, а болното дете е у дома, то би трябвало да наваксва и материала от образователния ден, и да не изпуска домашните работи, а доста постоянно няма физическа опция да се оправи с това “, споделя тя.

Като преподавател обаче мисли, че в края на периода уроците онлайн са уравновесено решение сред познание и здраве. Така взеха решение в Бургас.

„ Най-висока заболяемост има сред 5 и 14-годишна възраст. При идващ щаб, който е разгласен на 17 януари, ще се вземе това решение да бъдат ли продължени другите ограничения, или не “, сподели доктор Георги Паздеров, шеф на РЗИ-Бургас.

„ По-добре е да се подхващат някакви ограничения първоначално “, счита Александър Папазян, възпитаник от 11-ти клас.

Детските градини в Бургас ще работят при засилен филтър. Плановите интервенции няма да бъдат спирани.
Има ли болни в учебните заведения?
Снимка: bTV

Заразени има и в София, само че не е притеснително съгласно управляващите. Деветокласникът Веселин от през вчерашния ден е с грипоподобни признаци, споделя майка му.

„ Не би трябвало да има онлайн образование, би трябвало да има грипна почивка. Представете си някой възпитаник или преподавател да е болен, и то съществено болен, надали ще му се стои пред компютъра да бъде в онлайн образование “, споделя Миглена Здравкова.

Това е мнението и на шефа на 70-то учебно заведение в София. В него отсъстват към 20% от децата и нито един от учебния личен състав.


„ Ако се наложи спиране на постоянния развой, това би трябвало да е почивка, а не онлайн образование “, споделя Величка Таседжикова, шеф на 70-то ОУ „ Св. Климент Охридски “.

Малък брой отсъстващи деца има в 18-то учебно заведение – по-малко от 5%.

„ Особено за по-големите възпитаници е значимо да приключат периода, както би трябвало “, споделя Петя Томова, основен преподавател в начален стадий в 18-то СУ „ Уилям Гладстон “.

„ Според мен дете, което не се усеща добре с температура 38-39 градуса няма да се включи и в подобен развой. Това, че е почнал някъде в България, значи че е начало на вълната, която в границите на две седмици ще обхване евентуално всички райони, само че не по едно и също време “, споделя доцент доктор Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

Препълнено е детското поделение на регионалната болница във Враца, разкрити са в допълнение четири незабавни кревати. Преобладават дребните пациенти с респираторна вирусна зараза. Някои се пренасочват към Плевен и София.
Разкрити са спомагателни кревати в болничното заведение във Враца
Снимка: bTV

„ Бебетата под шест месеца попадат в болница. Засяга при тях долните дихателни пътища, провокира спънка, конвулсия, който води до нужда от кислородотерапия “, споделя доктор Бисер Тодоров, Детско поделение на МБАЛ – Враца.

Ако се вземат ограничения, ще може да се обезпечи навременно лекуване за всяко дете, сподели още доцент Кунчев.

Ако болните деца доближат 30% в цялата страна, Министерството на образованието може да вземе решение за оповестяване на неучебни дни. Ще има ли ограничения в цялата страна поради множеството случаи на грип - на следващия ден заран посетител в „ Тази заран “ ще бъде основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР