До две седмици в България ще заработи регионален координационен център,

...
До две седмици в България ще заработи регионален координационен център,
Коментари Харесай

Асен Василев: Няма да има недостиг да газ у нас, новите доставки могат да се окажат по-изгодни

До две седмици в България ще проработи районен координационен център, който ще ръководи действието на електрическата и газовата инфраструктура за Югоизточна Европа, Италия и района - това стана ясно след срещите на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев и на енергетиката Александър Николов в Брюксел.

Вицепремиерът увери, че няма да има дефицит да газ поради спрените доставки на синьо гориво от " Газпром " и добави, че новите доставки могат да се окажат даже по-изгодни.

Министрите са провели среща с първия изпълнителен заместник-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс, както и с представители от кабинета на председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел.

Вицепремиерът увери, че са получили сериозна поддръжка и добави:

„ Няма никакъв проблем за идната зима. това, което обсъдихме с комисията и това, което се случва с районния координационен център е, че България освен може да достави трите милиарда кубика, които са нужни на страната, само че може да достави едни спомагателни 17 до 20 милиарда кубика към Европа и района - отвън това, което е належащо на България.

И тъкмо затова в България се ситуира районният координационен център, който да провежда всички тези доставки, покупката на този газ и използването по най-хубавия метод на систематичните връзки на всички страни “

България няма да открива сметка в рубли, както изиска " Газпром " , сподели още вицепремиерът.

Страната ни е потърсила правна помощ за арбитраж от Европейската комисия, която ще употребява, в случай че се наложи .

Вицепремиерът напомни, че сега полутечен газ идва на терминала на гръцкия остров Ревитуса, а също по този начин получаваме и спомагателни количества от гръцка страна.

На въпрос на " Хоризонт " допустимо ли е този проблем да провокира в допълнение напрежение в ръководещата коалиция, вицепремиерът отговори:

„ Не мисля, мисля, че решението, което вземаме сега, е най-хубавото решение за България и за българския бизнес, както и за всички български жители “.

В средата на май се чака да бъде взето решението за общите европейски поръчки за синьо гориво, сподели още вицепремиерът.
 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР