До двама представители на всяка политическа партия ще бъдат допуснати

...
До двама представители на всяка политическа партия ще бъдат допуснати
Коментари Харесай

ЦИК: Ще допуснем до двама представители от партия при повторното въвеждане на изборните резултати

До двама представители на всяка политическа партия ще бъдат позволени в ЦИК при повторното въвеждане на резултатите от вота. Това разгласи пред Българска национална телевизия представителят на комисията Росица Матева.

 

Повторното въвеждане на изборните резлутати се извършва на преброителен пункт на " Информационно обслужване " в централата на ЦИК.

 

" Вчера взехме решение освен това броене да бъдат позволени до двама представители на политическа партия. Те имат период през днешния ден до 17 часа да подават заявки за претендентите си, които би трябвало да бъдат тествани, че имат изборни права и не са регистрирани под друга форма за присъединяване на изборите. Списъкът ще бъде пулбликуван на уеб страницата на ЦИК ", посочи Матева.

 

На мобилните оператори е предоставено да изградят допълнителни кафези, с цел да бъде обезпечен интернет за видеонаблюдението след вота. Там, където няма обсег, ще се прави запис от устройствата, който ще бъде извлечен и оповестен на специалния уебсайт, основан за това.

 

Матева посочи, че по време на видеонаблюдението няма да се демонстрира всяка бюлетина поотделно пред камерите, а ще се гледа дали има разногласия за действителни и недействителни гласове и това по какъв начин комисиите попълнят изборните протоколи.

 

" Установяването кой по какъв начин е дал своя вот и какъв брой са действителните гласове, е обвързване и пълномощие само на СИК-овете. Машинните бюлетини постоянно са действителни, тъй че в случай че има разногласия, те ще са за хартиените. Но СИК-овете са длъжностните лица, които откриват резултата от гласуването, попълнят го в секционния протокол, подписват го и той става формален документ с резултата от изборите. Този развой би трябвало да се следи и да се излъчва, а не самото броене да се прави онлайн ".

 

Може да има известно закъснение поради обстоятелството, че ще се броят два типа хартиени бюлетини - ЦИК е предложила първо да се стартира с класическите бюлетини, където може да има недействителни гласове, а по-късно да се отвори кутията от машинния избор.

 

И двете кутии ще са транспарантни, като на тях ще има надписи:  " Кутия за хартиени бюлетини "  и  " Кутия за бюлетини от машинно гласоподаване ". Дори някой гласоподавател да пусне бюлетината си в неверната кутия, гласът му ще бъде зачетен, увери Матева. Днес ЦИК може да излезе и с рекомендация по какъв начин да се сгъват бюлетините.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР