До дни Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще издаде

...
До дни Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще издаде
Коментари Харесай

Архитект: Нова сграда за детската болница означава прекратяване на сегашната обществена поръчка

До дни Министерството на районното развиване и благоустройството ще издаде виза за изследване и планиране на нова постройка за плануваната Педиатрична болница. Решението пристигна през вчерашния ден след цивилен митинг пред Министерски съвет.

„ Със сигурност нямаме мотив да обявим победа. Преди една година получихме сходно заричане от някогашния министър председател Борисов и знаем, че нищо не се случи. Въпреки благосклонностите към служебното държавно управление и вярата, която те ни дадоха с вчерашното изказване, чакаме всичко това да бъде обективирано в документи “, разяснява арх. Петкана Бакалова от Камарата на архитектите в България. Бакалова е представител на самодейността “За същинска детска болница ”.
 В Пловдив ще има детска болница в границите на УМБАЛ Свети Георги, строят я за 17 млн. лева В Пловдив ще има детска болница в границите на УМБАЛ " Свети Георги ", строят я за 17 млн. лева
Южна България ще си има детска болница и тя ще бъде издигната на територията на УМБАЛ Св. Георги. Сградата ще е на 7 етажа. В болничното заведение...

„ Министерството на районното развиване няма по какъв начин да издаде виза, в случай че Министерството на здравеопазването не я изиска. В момента решенията са в ръцете на Министерство на здравеопазването по какъв начин ще се развият нещата “, уточни тя в предаването „ Преди всички “.

Нова постройка изрично значи преустановяване на актуалната социална поръчка, която е със задание за реорганизация, разясни арх. Бакалова.

„ При предмет „ реорганизация “ няма по какъв начин да се резервира настоящият контракт. Самата поръчка беше порочна. Това е поръчка на инженеринг - строителят предопределя какъв ще бъде планът, какво ще бъде качеството, какъв ще бъде резултатът. “

„ Инвестиционната компания е харчила пари за заплати и за прехрана, а изпълнителят е упълномощил градивна експертиза, която ние желаеме към този момент няколко месеца по Закона за достъп до социална информация - такава не ни е предоставена, и е разчистен теренът. Мисля, че са готови някакви схеми за изменение на градоустройството, само че това са едни разноски в размер на не повече от няколко десетки хиляди лв.. Съгласно контракта всичко друго би трябвало да се върне. Тези 7 милиона изпълнителят би следвало да ги върне на страната “, акцентира Бакалова.
 Ананиев не сподели при каква цена ще се строи детска болница Ананиев не сподели при каква цена ще се строи детска болница
Националната многопрофилна детска болница ще се строи при нови условия в границите на настоящия контракт с консорциума, който при започване на...

Стартират начинания за проучване на терени, разгласи още Петкана Бакалова. Сред условията са да има булеварди с бус ленти за бързо напредване на колите за спешна помощ, както и непосредственост до всеобщ градски превоз, тъй като наклонността от ден на ден е децата да се лекуват на правилото на дневния стационар.

Важно е да има задоволително повърхност, с цел да може болничното заведение да се развива и да се появяват нови крила, посочи арх. Бакалова.

Служебното държавно управление би трябвало да приключи контракта, да сътвори публичен съвет и да институционализира разговора с жителите, счита Петкана Бакалова. По думите й става дума за регулярен разговор, а не за диалози след митинги и петиции.

Петицията за нова национална детска болница има събрани към този момент над 90 хиляди подписа. Според арх. Бакалова е значимо да бъде премината психическата граница от 100 хиляди.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР