До 9 юни земеделските стопани могат да кандидатстват в териториалните

...
До 9 юни земеделските стопани могат да кандидатстват в териториалните
Коментари Харесай

ДФЗ отпуска 3,5 млн. лв. за съфинансиране на премии при застраховане на селскостопанска продукция

До 9 юни земеделските стопани могат да аплайват в териториалните структури на Държавен фонд „ Земеделие “ /ДФЗ/ по схемата за подкрепяне „ Помощ за съфинансиране на застрахователни награди при обезпечаване на селскостопанска продукция “. Това стана ясно от извършена среща сред представители на Областната администрация в Русе и Областната дирекция на ДФЗ. Срокът за даване на застрахователните полици в Областните дирекции на ДФЗ е 23 юни 2023-а Договорите ще бъдат подписани до 20 работни дни след даване на полиците в териториалните звена на институцията, а средствата ще се изплатят до 10 работни дни след подписване на контракта с Фонда.

В случай на пренотифициране на помощта и след приемане на финален номер в регистъра на държавните помощи на Европейската комисия, посочените периоди ще бъдат удължени. Финансовият запас по помощта за 2023 година е 3,5 млн. лева Бенефициенти по помощта могат да бъдат аграрни стопани, отглеждащи: овощни култури над 0.5 ха и период на употреба на насажденията под 20 години; зеленчукови култури, отглеждани в оранжерии над 0.1 ха; зеленчукови култури над 0.3 ха; етерично-маслени култури над 0.5 ха; тютюн над 0.1 ха; зърнени култури над 3 ха и маслодайни култури над 3 ха. Земеделските стопани, отглеждащи зърнени и маслодайни култури, се подкрепят за първите 2 000 ха от площите си.

Средствата се дават под формата на възнаграждение на част от разноските за застрахователни награди. Максималният размер на поддръжка, която може да получи един фермер, който отглежда овощни, зеленчукови, етерично-маслени култури и тютюн е до 65% от цената на застрахователната награда. Сумата за подкрепяне e до 195 лева./ха при размер на застрахователната награда от 300 лева./ха. Стопаните, които застраховат зърнени култури /пшеница, ечемик и царевица/ и маслодайни /слънчоглед и рапица/, могат да получат до 35% от цената на застрахователната награда. Размерът на подкрепяне е до 21 лева./ха при размер на застрахователната награда от 60 лева./ха.

На съфинансиране подлежат полици, издадени след подаване на заявление за подкрепяне.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР