До 8 лв. е стигнала цената на краставиците в търговската

...
До 8 лв. е стигнала цената на краставиците в търговската
Коментари Харесай

Цената на краставиците стигна нов рекорд на някои места в страната

До 8 лева е стигнала цената на краставиците в комерсиалната мрежа на Пловдив, демонстрира репортаж на Българската национална телевизия.

Проверка на ефирен екип е посочила, че българските производители на оражнерийни краставици се броят на пръсти. На борсата край село Първенец ежеседмично се търгуват сред 50 и 100 тона вносни краставици от Гърция и Турция.

От борсата край Първенец не отхвърлят високите цени на краставиците сега, само че споделят, че предходната година по същото време те са били сходни.

“Ние не произвеждаме нищо, всеобщото ни произвеждане ще бъде след 2-3 месеца, тъй че стоката която предлагаме на пазара е главно вносна. Тя е най-вече турска и гръцка, и цените варират от 5 до 6 по отношение на качеството, обикновено е до крайния консуматор да бъде 7, даже 8 лв. ”, сподели Цветомир Цанов, шеф на стоково пазарище “Родопи 95 ” АД.

Според търговците на борсата повода за високите цени не трябва да се търси на тържището, а на граничните пунктове, през които влизат зеленчуците у нас.

Те изясняват още, че работят на 1-2 % надценка. Цените са директно свързани и с търсенето.

Цена сред 5 и 5.50 лева е цената на кг краставици на пазара в “Младост ”-1, демонстрира инспекция на БГНЕС.

На пазарите в Пловдив краставиците се продават на цена сред 6.50 и 8 лв.. Иван Камбуров от Асоциацията на оранжерийните производители изясни, че поради скъпото отопление оранжериите тази година са останали празни през зимата.

Именно неналичието на българска продукция разрешава на вносителите да диктуват цените сега.

Преди дни за това по какъв начин се образуват цените в магазините за хранителни артикули в страната.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР