До 7 ноември няма да се налагат санкции Акция Зима“

...
До 7 ноември няма да се налагат санкции Акция Зима“
Коментари Харесай

„Пътна полиция“ започва акция „Зима“ на 1 ноември

До 7 ноември няма да се постановат наказания
„ Акция „ Зима “ и тази зима започва на 1 ноември и ще продължи до края на месеца “, оповестиха на брифинг от „ Пътна полиция “. 

Акцентите, както постоянно са обичайни, а това са точно нещата, които обгръщат всички участници в придвижването.

„ Нашата задача е да напомним на всички участници в придвижването, в това число и на пешеходците, през този временен интервал преди започване на зимата, всичко, като положение на МПС, обезопасяване и видимост на пешеходците да е на равнище. Важно е както пешеходците, по този начин и водачите да подхващат бързи и съответни ограничения по отношение на бързо изменящите се метеоролигични условия “, обявиха от „ Пътна полиция “.

„ Вече 28 години от началото на зимния сезон се организира тази акция със съдействието и самодейността на по този начин изброените организации, а това са Съюза на българските автомобилисти, БЧК, Държавна организация по сигурност на придвижването. Всичко това, което в този момент вършим сега като акция, е по отношение на сигурността, както на пешеходците, по този начин и на водачите и пасажерите в моторните транспортни средства “, предизвестиха от полицията.

Ден преди старта на акция „ Зима “ от „ Пътната полиция ” дадоха повече изясненост за разпоредбите, при които ще караме през идващите месеци.

И тази година акцията е разграничена на три стадия.

Първият се споделя „ Безопасно пътно транспортно средство “ и е от 1 до 10 ноември, разгласи началникът на „ Пътна полиция “ Калоян Драганов. В него ще се ревизират за светлини и отразителни жилетки колела и каруци. Ще се следи и за съблюдаване на въведените ограничавания за тротинетки.

„ Пешеходци, пасажери и водачи за приемливост “ е вторият стадий, който е от 11 до 20 ноември. Акцентът е подложен върху държанието на пешеходци и на водачи, които не им дават преимущество на пешеходни пътеки. Паралелно до 15 декември ще има и превантивна акция „ Пресичаме безвредно “, която ще се организира в учебните заведения и детските градини в страната.

От 21 ноември до края на акцията е третият стадий, кръстен „ Безопасно шофиране през зимата “. В него ще се следи за редовност на колите, ще се ревизират и техните фарове. Задължително е те да са включени и денем.

През студените месеци гумите би трябвало да бъдат с грайфери не по-малки от 4 мм.

„ При акцията, в случай че се открият други нарушавания, ще се ползва нулева приемливост “, сподели началникът на „ Пътна полиция “ Калоян Драганов. И уточни, че поради засиления надзор единствено за октомври има 16 починали по-малко, в сравнение с през същия месец м.г. За цялата година жертвите са с 2 по-малко.

„ Важно е да наблегнем на техническото положение на автомобила, да го подготвим в положително техническо положение, да понижим скоростта, с която се движим в зимни условия, с цел да понижим травматизма, надлежно и починалите по пътищата “, изясни Ивайло Иванов, който е основен секретар на Съюза на българските автомобилисти. Той посочи, че от 1 до 7 ноември ще има безвъзмездни прегледи в сервизите на СБА.

До 7 ноември няма да се постановат наказания, изясни за БНР ръководителят на Съюза на българските автомобилисти Емил Панчев.

„ Акцията цели да осведоми водачите, че настава зимата. Дори не би трябвало да чакаме снега и би трябвало да знаем, че единствено като падне температурата много, незабавно летните гумите стават по-твърди и се удължава спирачният път. През месец ноември, когато мине профилактичната част, контролните органи стартират да ревизират и надлежно да санкционират тези водачи, които не са подготвени за зимата “, предизвести Панчев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР