До 40% от населението у нас са здрави носители на

...
До 40% от населението у нас са здрави носители на
Коментари Харесай

До 40% от населението у нас са носители на менингококова инфекция

До 40% от популацията у нас са здрави носители на менингококова зараза, без даже да подозират за това, сочат инфекционисти. Менингоковата зараза постоянно стартира със признаци, сходни на настинката и грипа. Това, което я отличава, е мощното главоболие и раздразнението от светлината, предава Нова телевизия.

Менингококите са единствено един от видовете бактерии, които могат да доведат до. Оказва се, че огромна част от хората могат да ги носят, без да има признаци, само че в същото време с това да заразяват останалите. Това, което обясниха експерти, е, че болестта може да протече при дребните деца, кърмачетата, новородените и децата в детските градини, както и при възрастни над 60 години. При подозрение за контакт с болен от менингит, неотложно би трябвало да се направи тест.
Расте броят на инфектираните с менингит от столична детска градина
Броят на хората, инфектирани с мерингинт от столичната детска градина " Вълшебство " пораства. Това оповестиха от Столичната районна здравна инсп...

От 2011 година у нас има ваксини против менингит, те обаче не са наложителни. Според епидемиолози този случай отваря полемиката за това дали не би трябвало да се премисли имунизационният календар. „ Много е присъща триадата висока температура, мощно главоболие, което се ускорява при придвижване, и повръщане. Детето внезапно повръща внезапно. Светлината също стартира да ги нервира. Инфекцията се предава по въздушно-капков път. С кихане, кашляне, през сълзите може да се отдели ”, изяснява епидемиологът доктор Христиана Бацелова.

До 40% от популацията обаче са здрави носители на инфекцията, които могат да я предадат, без даже да допускат. „ Представлява айсберговия феномен. Имаме доста малко заболели със признаци. Тази част от айсберга, която е под равнището на водата, това е голямото количество здрави носители. Смята се, че на един болен се пада сред 1800 и 2000 здрави заразоносители в обществото ”, изясни доктор Бацелова. Заразяването обаче не става толкоз елементарно. Затова и мотив за суматоха няма - изяснява педиатърът Пламен Масларски. Не се следи постоянно, той е нормално на гърмежи. В този случай може да има носителство на менингокок, само че това не са заболели хора. Когато не е развита клинична картина, при приемане на антибиотик профилактично - рискът е нулев ”, уточни той.

Най-сигурната предварителна защита остава имунизацията, безапелационни са лекари и епидемиолози. У нас са налични 2 типа - за менингит " А " и за " Ц " „ Ваксинираните не са разболяват, само че и защищават останалите. Повечето родители са осведомени и огромен % се интересуват ”, споделя педиатърът. Ваксината обаче не е наложителна. А съгласно епидемиолози включването ѝ в имунизационния календар би помогнало да се предотвратят случаи като този в детската ясла.

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР