До 31 декември здравноосигурените лица могат да сменят личния си

...
До 31 декември здравноосигурените лица могат да сменят личния си
Коментари Харесай

Ето как може да смените личния си лекар онлайн или извън срока

До 31 декември здравноосигурените лица могат да сменят персоналния си доктор, като се записват при нов общопрактикуващ подобен. За промяната не се изисква отписване от листата на досегашния персонален доктор, защото това се прави по длъжностен път в Районната здравноосигурителна каса. При новоизбрания доктор дружно с регистрационната форма се показва и здравноосигурителна брошура, обясни Михаела Михайлова, младши специалист в Здравна каса-Монтана.
"Гражданите, които желаят да сменят персоналния си доктор, би трябвало да попълнят регистрационна форма за непрекъснат избор. Формулярът може да бъде открит на интернет страницата на Касата или от новия персонален доктор. При промяната не е належащо настоящия доктор да бъде прочут. Съществува и алтернатива за интернет промяна, само че най-удачният вид е да се отиде при новия персонален доктор. Той ще пусне бланката, ще я попълни, а пациентът просто се подписва. Ако лицето незабавно желае да употребява услугите на новото джипи, то би трябвало да донесе в Касата бланката. Ние незабавно ще го впишем ". В избрани случаи можем да сменим и персоналния си доктор отвън откритите периоди на месеците юни и декември.
"От Област Монтана човек може да отиде в Област Видин. Може да се прехвърлите. Процедурата е същата - попълня се регистрационната форма. За да сменим персоналния си доктор в някой различен месец, би трябвало човек да отиде в Касата и да напише заявление до Директора. Това се случва когато се смени сегашен адрес, да вземем за пример ".
Като здравноосигурено лице, без значение дали сме с прекратени здравноосигурителни права, можем да получим електронен достъп до здравното си досие, което съдържа информация за медицинските услуги, които сме употребили и които са били заплатени от Касата, както и информация за това кой е персоналният ми доктор.
Можем да сменим и джипито и онлайн, като процедурата е безвъзмездна, сподели основният специалист в Районната здравноосигурителна каса-Видин Десислава Петрова:
"Регистрационната форма за избор, подавана по електронен път, би трябвало да се подпише с електронен автограф. Онлайн изборът на доктор се случва през упоменатите месеци юни и декември. Когато осъществяваме процедурата, лицето би трябвало да влезе в страницата на Касата, в "Услуги за жители ", а по-късно и в "Преглед на досие ", а там избираме вход със документ - т.е електронен автограф. Ще ни се покаже здравното ни досие, а в меню "Избор на персонален доктор " реализираме нашето предпочитание. Към днешна дата услугата е настояща. Уточняваме, че е комфортна. Не изисква посещаване при лекаря. Съветваме здравноосигурените лица е да осъществят контакт с лекаря, тъй като ще е от изгода. На уеб страницата на Касата координатите на лекарите са налични в секция "Договорени действия ". Съдействие могат хората да получат и от Касата ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР