„До 30 септември тази година са подадени 370 молби за

...
„До 30 септември тази година са подадени 370 молби за
Коментари Харесай

Илияна Йотова: В България има 370 молби за закрила на деца бежанци без родители и само 30% са записани в училище

„ До 30 септември тази година са подадени 370 молби за протекция на непридружени малолетни и малолетни деца и единствено една трета от тях са записани в учебно заведение ". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри конференцията " Младите в Европа - по-добрата Европа " през днешния ден в София.

В словото си вицепрезидентът подчертава върху тематиката за ориста на непридружените деца бежанци и означи, че една огромна част от тях идват без родители, не познават хората, с които са пътували, не приказват езици, подложени са на тежък душевен напън, нямат документи, изцяло изгубени са и се трансформират в жертви. „ Загиналите и пропъдени в заточение деца не са статистика ", безапелационна бе Илияна Йотова.

Тя уточни, че в целия свят близо 50 милиона деца са били прокудени, а 28 милиона от тях са разселени от домовете си вследствие на спор. Вицепрезидентът цитира данни на УНИЦЕФ, съгласно които от 2016 година всеки ден по две деца умират, бягайки от война. Общият брой на децата бежанци и мигранти, които бягат сами, се е нараснал пет пъти спрямо 2010 година През 2015-2016 година над 300 хиляди непридружени или разграничени деца са регистрирани в 80 страни, а през 2010 -2011 година са били 66 хиляди, над един милион са децата бежанци в Турция, а непридружените деца са 92 % от тези, които идват в Италия.

„ Според " Европол " 10 000 са безследно изчезналите деца от началото на бежанската рецесия ", уточни вицепрезидентът.

Илияна Йотова означи какъв брой е значимо присъединяване на младите в решаването на едно от най-големите провокации - бежанската вълна. Според нея, в интервала 2013 - 2017 година европейските политики са били ориентирани преди всичко към тематиката за сигурността, по какъв начин да се пресечен пътищата за миграция, по какъв начин да се построяват стени, само че не и върху една друга значима тематика. „ Много малко през тези години се говореше за това по какъв начин ще посрещнем тези хора, които в огромното си болшинство бягаха, тъй като търсеха сигурност и бъдеще за децата. Този огромен диалог още не е почнал, уповавам се да стартира през днешния ден ", разяснява вицепрезидентът.

Езикът на омразата може единствено да ражда ненавист, сподели още в речта си пред младежите Илияна Йотова и акцентира, че е доста значима ролята на младежките организации, тъй като в тях членуват хора, необременени от стандарти и предубеждения.

„ Децата са нашите най-естествени съдружници и би трябвало освен да ги пазим - в случай че им дадем оръжието на образованието, ценим ги, даваме им бъдеще, те ще се върнат към света на полезностите и човешките права и няма да стават лесна плячка на радикални детайли ", моли пред участниците във форума вицепрезидентът Йотова.

Сред тематиките на конференцията са общественото включване на младите бежанци в образованието, пазара на труда и обществото, както и ролята на младежките организации в тази посока. Участие в събитието взеха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, представители на неправителствени организации, студенти.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР