До 2025 г. 45% от българите до 35-годишна възраст ще

...
До 2025 г. 45% от българите до 35-годишна възраст ще
Коментари Харесай

До 2025 г. близо половината българи до 35-годишна възраст ще имат висше образование, смята Анастас Герджиков

До 2025 година 45% от българите до 35-годишна възраст ще имат висше обучение. Това съмнение направи ректорът на Софийския университет Анастас Герджиков. Той посочи пред Българска национална телевизия, че това е задачата пред просветителната система, защото в Европейския съюз има сложена цел до 2020 година 40% от жителите в Европейски Съюз да имат висше обучение.

По думите му демографската рецесия не съставлява проблем за университетите. Последната просветителна промяна направила по този начин, че към този момент парите не се разпределят съгласно броя студенти, а съгласно постигнатите резултати и тъкмо поради това този детайл не е от основно значение.

Той сподели още, че 5-6 университета в България вършат към 90% от цялата научна активност във висшите учебни заведения. Тази наклонност била от години. Според него пари би трябвало да се дават и съгласно реализирани научни резултати, само че този въпрос не бил на дневен ред, защото така и така нямало нужните средства по това перо.

Герджиков посочи, че има и доста университети, които са срещу сегашната просветителна промяна и добави, че изцяло схваща позицията им.

" Държавата 15 години ги е подтикнала да усилват броя на студентите и по тази причина тази промяна, която не е обвързвана с парите на калпак не ги устройва. Но и самите университети не са отговорни за това състояние ", добави Герджиков.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР