До 200 часа безвъзмезден труд в полза на обществото -

...
До 200 часа безвъзмезден труд в полза на обществото -
Коментари Харесай

Новите наказания за системните нарушители, засягат и хиляди шофьори

До 200 часа безплатен труд в интерес на обществото - такова наказване да получават систематичните извършители на законите. Когато с действията си са нарушили публичния ред, те да бъдат арестувани до 25 денонощия в поделенията на Министерство на вътрешните работи, написа " Труд ".

Общественополезният труд ще се постанова за административни нарушавания, осъществявани наново или редовно, като може да е независимо наказване или в композиция с неодобрение, санкция или краткотрайно отнемане от дееспособност. Безвъзмездно ще се работи минимум 40 часа и най-вече 200 часа на година, само че за не повече от 2 поредни години. Това плануват промени в Закона за административните нарушавания и санкции (ЗАНН), импортирани от групата на “Обединените патриоти”.

Ако тези санкции бъдат записани в Закон за административните нарушения и наказания, те ще обиден и хиляди водачи, които имат по няколко нарушавания, без значение че към този момент по тях са получили санкции или са им взети книжките. Наказващият орган - в тази ситуация КАТ, ще може да внася против тях преписки в районните съдилища, които да им постановат и наказването безплатен труд.

Проектът мина в Народното събрание на първо четене още през октомври 2019 година, а в този момент ще бъде гледан по едно и също време с поправките на Закон за административните нарушения и наказания, импортирани от Министерския съвет, които вкарват съглашения с наказващия орган за 30% но-ниски санкции, анулация на санкции заради незначителност и 20% понижение на глобите при заплащане в 14-дневен период. Депутати също гласоподаваха за плана на Министерски съвет на първо четене на 24 септември.

Патриотите оферират двете санкции - безплатен труд и задържане в териториалните структури на Министерство на вътрешните работи, да бъдат добавени към в този момент съществуващите в Закон за административните нарушения и наказания: публично неодобрение, санкция и краткотрайно отнемане от дееспособност. И сочат, че глобите не са нови за българското административно право, защото към този момент се постановат по Указа за битка с дребното безчинство и по така наречен закон за футболното безчинство.

Вносителите дават образец с всеобщите нарушавания на Закона за горите, при които причинителите на бракониерска сеч най-често са обществено слаби, от които санкциите не могат да бъдат събрани и на процедура техните действия остават без санкции.

Решенията на Районния съд ще може да се апелират на втора инстанция пред административния съд, където ще се вземат решение дефинитивно. В плана е записано категорично, че делата на първа инстанция ще се преглеждат в открити съвещания в наличието на нарушителя, който ще има право на адвокатска отбрана. Ако става дума за малолетни на възраст от 16 до 18 години, на делото би трябвало да участват техни родители или попечители. С решението си съдът се произнася и за лишаване в интерес на страната на движимости и предмети, които са послужили на нарушителя, или ги е придобил при осъществяване на действието.

В плана процедурата за налагане на безплатен труд е разказана в детайли, до момента в който за задържането до 25 дни в териториалните структури на Министерство на вътрешните работи е казано малко. Редът и изискванията за определяне на административното нарушаването, налагането на това наказване и неговото осъществяване ще би трябвало да бъдат избрани в специфичен закон, а не в Закон за административните нарушения и наказания. Според вносителите обаче по-строгото наказване би трябвало да последва при положение, че не се извършва наложеният от съда безплатен труд.

“Предложенията са част от нашата идея за промени в политиката за интеграция на циганския етнос, показани са след обширни публични полемики, сподели пред “Труд” депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов, който е подписан преди всичко от вносителите на плана. - В сегашния Закон за административните нарушения и наказания съществуват ограничения, които към този момент са анахронизъм, да вземем за пример - порицанието. Не мога да си показва по какъв начин такава мярка ще бъде приложена към лицето Асан, което краде дърва и би трябвало да бъде порицано - това ще провокира всеобщо забавление. Предлаганите от нас промени ще имат дисциплиниращ резултат, изключително при повторните и систематични нарушения”, добави Веселинов.

Ако глобата не се извършва

Когато осъденият не извърши задължението си, макар че са му били основани условия, пробационният чиновник внася отчет в пробационния съвет с предложение да се размени наказването.

Съветът преглежда отчета до седмица и внася искане в Районния съд наказването да се размени напълно или отчасти по схемата 8 часа безплатен труд против 1 денонощие задържане в поделенията на Министерство на вътрешните работи.
По същата процедура от съда ще се анулира и безвъзмездния труд при положение, че осъденият се е разболял за дълго, при него е настъпила краткотрайна или трайна неработоспособност други

Отчитат трудовите умения

Наказанието безплатен труд в интерес на обществото ще се извършва от пробационната работа по сегашен адрес на санкции, планува планът на Обединени патриоти. Ще се работи на обекти на Държавно дружество “Фонд затворно дело”, един до друг с наказани пандизчии, както и на обекти, одобрени от пробационен съвет, само че не и в интерес на физически лица или компании, в които няма държавно или общинско присъединяване.

В пробационните служби при изпращането на обектите ще се регистрират трудовите умения, квалификацията и работоспособността на санкции. Когато става дума за човек, който работи на трудов контракт, ще му се разпорежда безплатен труд до 3 часа в извънработно време или цялостен работен ден единствено в празничен или почивен ден. Ако осъденият е в заплатен годишен отпуск, или е незает, може да му бъде предоставена работа за не повече от 56 часа месечно при съблюдаване на наредбите на Кодекса на труда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР