До 200 часа безвъзмезден труд годишно ще налага съдът от

...
До 200 часа безвъзмезден труд годишно ще налага съдът от
Коментари Харесай

Нови наказания за хулиганите, ето какво ги чака от Коледа

До 200 часа безплатен труд годишно ще постанова съдът от четвъртък - 23 декември, на нарушителите рецидивисти и на осъдени наново за дребно безчинство.

От тази дата безвъзмездният труд в интерес на обществото става едно от административните санкции, наред с публичното неодобрение, санкцията и лишаването от право да се упражнява избрана специалност, заяви "Труд ".

В последния работен ден преди Коледните празници влизат в действие измененията в Закона за административните нарушавания и санкции (ЗАНН), признати в края на предходната година от 44-то Народно заседание и оповестени в “Държавен вестник” на 22 декември 2020 година

Според поправките към този момент безвъзмездният труд няма да се постанова като наказване за водачите за нарушавания на Закона за придвижване по пътищата. Новото наказване може да бъде налагано независимо, или с някое от останалите - санкция, публично неодобрение и т. н.

Миналата година то бе признато по предложение на групата на “Обединени патриоти” и по-точно на депутати от Вътрешна македонска революционна организация, като болшинството отхвърли друго тяхно предложение при най-драстични и систематични нарушавания да се постанова и арест.

Първите, които ще усетят ударите на закона, са бракониерите дървосекачи, залавяни от горските чиновници. Промените в Закона за горите влизат по едно и също време с поправките в Закон за административните нарушения и наказания от четвъртък.

При наново нарушаване с изключение на санкцията от 200 до 400 лв., нарушителите ще получават и безплатен труд. Наказанието им би трябвало да е не по-малко от 40 часа и не повече от 200 часа за година за не повече от две поредни години.

Броят на часовете ще се дефинира от съответния областен съд, който в 3-дневен период следва да прегледа преписката по случая.

Делото ще се взема решение от един арбитър в намерено съвещание и в наличието на нарушителя. Ако той не се яви без уважителни аргументи, съдията може да го накаже задочно.

В случай, че нарушителят е малолетен на възраст от 16 до 18 години, се приканват неговите родители или настойници, само че отсъствието им не е спънка да се гледа делото, в случай че съдията не реши, че е значимо да участват и дадат показания за изясняване на случая.

Щом съдията открие обстоятелства и условия, които демонстрират, че действието не е административно нарушаване, а закононарушение, той следва да изпрати материалите на районната прокуратура, където магистратите да преценяват дали да образуват наказателно произвеждане против причинителя.

Другата група каузи, по които от четвъртък ще се постанова безплатен труд в интерес на обществото, са тези, обсъждани от регионите съдилища по Указа за битка с дребното безчинство. Това наказване ще се постанова при осъществено наново дребно безчинство.

Наказанието безплатен труд ще се извършва от пробационната работа по сегашен адрес на санкции. Всеки случай ще се разпределя на пробационен чиновник.

Безвъзмездният труд би трябвало да е в интерес на обществото, по тази причина е неразрешено наказаният да работи за физическо лице, едноличен търговец или компании, в които няма държавно или общинско присъединяване. Ще се работи главно на обекти на Държавно дружество “Фонд затворно дело”, дружно с елементарните пандизчии, само че може и на други обекти, одобрени от съответния пробационен съвет. Ще се вземат поради трудовата подготовка, уменията и работоспособността на санкции, а в случай че е малолетен, ще работи на по-леки режими.

В случай, че осъденият работи на трудово или служебно правно отношение, ще му се разпорежда безплатен труд до 3 часа в извънработно време или за цялостен работен ден в един от празничните или почивни дни. Ако е незает, може да ме се разпорежда работа за не повече от 56 часа месечно. След отработване на часовете безплатен труд пробационният чиновник е задължен да напише отчет кака осъденият се е справил с работа.

Записването на наказването “безвъзмезден труд” в Закон за административните нарушения и наказания отваря вратите за включването му в най-различни закони, считат юристите. Например - с него да се глобяват ловците или риболовците без билет, извършители на разпоредбите за носене и боравене с огнестрелно оръжие и т. н. Възможно е някой ден, с смяна в Закона за придвижване по пътищата, “безвъзмездният труд” да стане наказване и за водачите, хващани и глобявани неведнъж от пътната полиция.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР