„До 20 април всички области ще са в зелената зона

...
„До 20 април всички области ще са в зелената зона
Коментари Харесай

Витанов: Вероятно ни очаква спокойно лято, но трябва да има възможност за връщане на мерки


„ До 20 април всички области ще са в зелената зона и допускам ще имаме умерено лято. “ Това сподели математикът Николай Витанов.

Снимка: bTV


Епидемичната конюнктура отпада на 1 април. Без маски на закрито и във публичния превоз от 1 април. Но се готвят законови промени, които да създадат допустимо връщането им неотложно при нова вълна и даже без да е оповестена изключителна епидемиологична конюнктура.

Снимка: bTV


Според Витанов шеста вълна надали ще има, само че се следи модификацията на „ Омикрoн “ в Западна Европа и в случай че въпреки всичко пристигна при нас, евентуално ще е есента, за което се приготвя проект.

Математикът изясни още, че съгласно него би трябвало да има опция да се постановат ограничения в съответната област и без епидемиологична конюнктура.

Снимка: bTV


Според бизнеса обаче епидемиологичната конюнктура би трябвало да остане, с цел да продължат обезщетенията, които и по този начин не съумяват да оказват помощ.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов счита, че страната не подкрепя бизнеса и даже му пречи, тъй като по всевъзможен метод се пробва да пресече помощта.

" Сега си откриха дефинитивна малка врата с отпадането на епидемиологичната конюнктура ", добави той.

Епидемиологът доктор Христиана Бацелова пък бе безапелационна, че е рано да отпадат ограниченията, тъй като у нас имунизационното покритие е ниско.

Тя изясни, че не трябва да се съпоставяме с другите страни, отменили рестриктивните мерки, тъй като там по-голямата част от популацията е ваксинирано.

Бацелова прикани и бизнеса да се включи по-активно в поддръжка на имунизацията.

Алибегов от своя страна изясни, че надали ще има нещо, което да породи още веднъж интерес към имунизацията.

Вижте още във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР