До 2-3 години подземията на бившия мавзолей на Георги Димитров

...
До 2-3 години подземията на бившия мавзолей на Георги Димитров
Коментари Харесай

Показаха прочутите подземия на мавзолея

До 2-3 години подземията на някогашния пантеон на Георги Димитров в центъра на София ще станат изложба. Там ще се демонстрират творби на актуалното изкуство, заяви зам.-кметът по просвета и обучение доцент Тодор Чобанов.

Решението беше взето предишния месец. Намерението е историческото място и изкуството да притеглят повече туристи. Галерията ще бъде на 3 равнища и ще се простира на към 1300 кв. м, сподели доцент Чобанов.

Той сподели през днешния ден пред медиите първото равнище на фамозните и непоказвани до момента подземия. В тях личат следи от гърмежите, с които беше разрушена постройката. Има остатъци от големи електрически съоръжения, турбини, телефонни централи, турбини и климатична апаратура, която, съгласно Чобанов, евентуално е най-големият климатик в България , тъй като е с величина на плувен басейн.

Помещенията, в които са се правили разнообразни действия за поддръжка на балсамираното тяло, в този момент са затворени. Причината е, че до тях към момента достъпът е рисков и би трябвало да бъдат разчистени.

Предстои да се разгласи конкурс за обновяването на тази зона от центъра на София.
Паралелно с него ще бъде разгласен и различен конкурс за интериора на бъдещата подземна изложба.

Вероятно входът на новата изложба ще бъде откъм "Гранд хотел България ", а част от останките в бункера ще бъдат дадени на Политехническия музей и на Музея за история на София.

Решението за построяването на мавзолеят е взето на 3 юли през 1949 година ден откакто умира комунистическият водач Георги Димитров. Целта е там да бъде изложено балсамираното му тяло.

В градежа се включват общо 600 работници-трудоваци, техници, майстори, зидари, повече от които работят непрекъснато. За четири денонощия някои от тях са работили по 80 до 90 часа непрестанно. Сградата е съвсем напълно подготвена до 10 юли, когато височайшето тяло е положено публично в нея, и че тя е дело на проектант Георги Овчаров с присъединяване на Рачо Рибаров и Иван Данчов.

6 дни строят, 7 дни събарят мавзолея на Георги Димитров >>

Според една от историите дават 3 дни на арх. Овчаров, с цел да направи план. Той съумява в период и го изготвя в собствен жанр – с дорийски колони. Проектът обаче не е утвърден от Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия и принуждават Овчаров да го опрости дотолкоз, че формата на издигнатата постройка е радикално друга от в началото проектираната. Строителството се управлява от Георги Натов. За формалната гала по слагане тялото на Георги Димитров в мавзолея незавършените колони и цялата горна част на постройката са опаковани с червен плат.

За 40-те години - от построяването до 1989 година, тук по протокол задграничните делегации поставят венци при визити в страната, а партийно-държавното управление от трибуната му приема манифестациите и парадите на формалните празници.

Тялото на първия български комунистически водач остава в мавзолея до август 1990 година, когато е кремирано и заровено в Централните софийски гробища. Мавзолеят е взривен в края на август 1999 година по заповед на тогавашния министър от държавното управление на Съюз на демократичните сили Евгений Бакърджиев.

Първата експлозия - в наличието на министър-председателя Иван Костов и кмета на София Стефан Софиянски, не съумява да събори постройката и са нужни няколко детонации от 21 до 27 август, когато най-накрая тя рухва.

Какви секрети крие подземието на мавзолея на Г. Димитров >>

Поставят Бронзовата къща

Вече са пристигнали елементи от Бронзовата къща, която би трябвало да се появи на бетонната площадка над подземията на мавзолея, заяви още зам.--кметът Петър Чобанов. Тя ще съставлява арт апаратура с краткотраен темперамент.

"Бронзовата къща ще бъде образец за това какви художествени акции могат да се случват тук в идеалния център на тази новосъздадена повърхност за художествени творби навън ", разясни Чобанов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР