До 16:30 часа на 15 май бизнесът може да кандидатства

...
До 16:30 часа на 15 май бизнесът може да кандидатства
Коментари Харесай

МИР: Бизнесът има още няколко месеца да кандидатства за собствени ВЕИ

„ До 16:30 часа на 15 май бизнесът може да кандидатства по процедурата за създаване на ВЕИ системи за лично ползване в композиция с акумулатори за предпазване на създадената сила. ”

Това сподели шефът на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ /ГД ЕФК/ към Министерството на нововъведенията и растежа /МИР/ Илияна Илиева в изявление. Тя уточни, че мярката е третата отворена от МИР в поддръжка на българските компании със средства от Националния проект за възобновяване и резистентност /НПВУ/. Бюджетът й е 200 млн. лв. .

„ Процедурата е ориентирана към микро, дребни и междинни предприятия , както и сдружения с до 3000 чиновници. Минималният размер на безвъзмездната помощ е 75 000 лева, а оптималният – 1 млн. лв.. Съфинансирането е от 35% до 50% според от размера и местоположението на фирмите. Предприятията от Югозападния район ще получат по-малко финансиране спрямо тези от останалите райони, защото той е най-добре развъртян стопански “ , акцентира шефът на Групово дело ЕФК.

По думите й, по процедурата могат да аплайват компании от съвсем всички браншове на стопанската система, в това число „ Хотелиерство и ресторантьорство “, „ Търговия; Ремонт на коли и мотоциклети “, „ Транспорт, депозиране и пощи “, „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; Далекосъобщения “, по-голямата част от „ Преработваща индустрия “ и други Илиева изясни, че компаниите би трябвало да имат най-малко 3-годишна финансова история .

Тя посочи, че подаването на документите по процедурата е напълно онлайн – през системата ИСУН 2020.

„ Инвестициите по нея включват само нови слънчеви панели в композиция с акумулатори за предпазване на електрическа енергия. С европейските средства компаниите няма да могат да доизграждат към този момент съществуващи фотоволтаични системи, нито да продават творби ток през първите пет години “ , съобщи Илиева.

Директорът на Групово дело ЕФК разгласи, че след привършване на кандидатстването ще бъде избрана комисия, която да оцени и класира в низходящ ред подадените планове .

„ Процесът е изцяло автоматизиран и транспарантен. Не може да става дума, че избрани сдружения ще бъдат толерирани. Всички данни се теглят от ИС „ Мониторстат “ на Националния статистически институт и се пресмятат автоматизирано в системата ИСУН 2020. Компаниите могат даже сами да ревизират какъв брой точки получават още при подаване на предложенията си за финансиране “ , добави Илиева.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР