До 14 май са изхарчени 1,164 млрд. лева от държавния

...
До 14 май са изхарчени 1,164 млрд. лева от държавния
Коментари Харесай

Според финансовия министър: 810 млн. лв. са похарчени извънредно от Борисов, имало и за църкви

До 14 май са изхарчени 1,164 милиарда лв. от държавния бюджет, като от буфера са взети 283 млн. лв., а от бюджета на финансовото министерство – 22 млн. лв.. От всички тези пари, 810 млн. лв. са " за непредвидени разноски посредством преструктуриране ". Това сподели служебният финансов министър Асен Василев. С огромна част от тези пари са платени коронавирус ограниченията и 50-те лв. на пенсионерите – за април и май, изясни Василев.
По думите му, вместо да се актуализира държавният бюджет от ръководството на Бойко Борисов, " се дърпат пари " от пера, които не са планувани за тази цел. Друг е въпросът какъв брой рентабилно е харчено – имаме непредвидени разноски за църкви, за Фонда на фондовете – 22 млн. лева, за Българска национална телевизия – 20 млн. лева , изброи Василев. " Структурно бюджетът през май към този момент има съществени проблеми и би трябвало да се дърпат пари от разнообразни пера, с цел да се задоволяват продължаващи потребности – на бизнеса от възобновяване, за пенсионерите ", заключи служебният финансов министър.
 Най-големите длъжници в България - има доста познати имена, диря даже до Поли Пантев Най-големите длъжници в България - има доста познати имена, диря даже до Поли Пантев
Известни са компаниите, които са с най-големи задължения към страната. Това стана ясно, откакто Национална агенция за приходите стремително разгласява лист с най-гол...
Успяхме да намерим буфери по другите министерства, с цел да се понижат разноските за личен състав по ведомствата, с цел да останат в действие 50-те лв. за пенсионерите, стана ясно от казаното от Василев. Освен това се работело за пакет от ограничения за възобновяване на бизнеса.
Според Василев, няма да има проблем с работата на обособените министерства, кадровия състав и заплатите му. По думите му, има планувани средства за неща, по които никой не работи. " Не считам, че е редно да бъркаме в " коронавирус буфера ", посочи Василев.
Готвената нова помощ
Въпросната стратегия за бизнеса – да се вдигне заетостта в туризма, ще бъде финансирана с пари от централния държавен бюджет.
 Асен Василев: Има дупка в хазната от 2 до 3 милиарда на година Асен Василев: Има дупка в хазната от 2 до 3 милиарда на година
Дотук очертахме 1 година на систематична липса на надзор, една картина, разрешила струпване на големи дефицити в системата - било посредством н...
Образователният министър проф. Николай Денков разгласи, че ще има стратегия за учащи да отидат на отмора – с цел да подкрепят туризма. Става въпрос за туристически пакети, в които влизат разноски за превоз, храна и застраховка. Всяко учебно заведение може да се включи с до 70 възпитаници и учебното заведение ще подписва контракти със съответните туроператори. Друга стратегия е за " профилактика и рехабилитация " на педагози. Тя е за 400 000 лв. и всъщност съставлява опция педагози да бъдат прегледани и лекувани – поради зародили или изострени заради пандемията болести.
Работим за възстановяване на изискванията за достъп на задгранични жители до България, акцентира служебният министър на туризма Стела Балтова. Тя даде за образец. Имало и покана към съветските туристи – това се дискутирало в съветската преса, по думите на Балтова. А Асен Василев сподели, че се работело да се види може ли страната да заплаща PCR проби на идващи извън туристи.
Що се отнася до Черноморието, Балтова разгласи, че трябвало да бъдат изменени договореностите за цените на плажните такъми. До 10 дни ще стане ясно с какъв брой ще поевтинеят тези такъми – би трябвало да е сред 50 и 100%, по думите на министъра на туризма.
Що се отнася до сегашните коронамерки, Василев увери, че всички кандидатствали до Национална агенция за приходите са си получили парите. Ако някой не си ги е получил, дано алармира - Национална агенция за приходите или финансовото министерство. И добави, че в ресторантьорския бизнес " една немалка част " от субектите имат по-висок оборот от 2019 година. Припомняме, че от през вчерашния ден (27 май) представители на сектора се оплакват от спрени помощи -!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР