До 13-ти май е обявено извънредното положение, след това няма

...
До 13-ти май е обявено извънредното положение, след това няма
Коментари Харесай

Захариева: Обсъждаме поетапно разхлабване на мерките за преминаването в съседни държави

До 13-ти май е оповестено изключителното състояние, по-късно няма да има потребност да се продължава, само че това не значи че всички ограничения ще отпаднат, тъй като сме надалеч в Европа, а и в света, не можем да кажем, че сме преборили ковид. Това заяви пред Канал 3 Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи.

“Знаете, че стартира поетапно облекчение на ограниченията, само че това не значи, че те ще отпаднат изцяло. Социалната отдалеченост ще би трябвало дълго време да се съблюдава, на повече от два метра, също по този начин рестриктивните мерки за пътешестване даже и в Европейския съюз, носенето на маски в затворени пространства”, сподели вицепремиерът.

“Всички хора в щаба, понесоха огромна тежест, те също по този начин ще не престават да работят, информация ще има, те ще не престават да осведомят. Нека да има почитание към тези хора, които избавиха нашия живот”, прикани Захариева.

“Обсъждаме поетапно разхлабване на ограниченията за прекосяването в прилежащи страни. Летище София е от дребното летища, които действат, да – не в цялостния потенциал, само че работи”.

“Свободното напредване на хора в Европейски Съюз не работи. Направихме всичко допустимо и най-малко стоките се придвижват посредством “зелените коридори”. В началото на рецесията беше доста тежка обстановката с нашите сънародници зад граница, които желаеха да се приберат.

Имаше доста бедстващи българи. Първите тежки талази отминаха и обстановката се възстановява. Сега към този момент имаме и противоположната вълна – върнали българи, най-много от страни от Европейски Съюз, които желаят да се приберат в страните, откъдето са пристигнали. Постоянно пребиваващите в тези страни няма да имат проблем да се приберат там.

Преди 10 дни Европейска комисия излезе със тактика за в началото излизане от рецесията. Това е единствено първият стадий, тъй като тази рецесия ще продължи дълго. Първата рекомендация е за отварянето на границите сред прилежащите страни. В непрекъснат диалог сме с всички външни министри. Само когато има цялостно единогласие, тогава ще приказваме за възобновяване на естествения живот и естествените пътувания. Всички страни удължават рестрикциите за пътувания”, безапелационна бе Екатерина Захариева.

“През седмицата разговарях с дипломат Херо Мустафа. Тя ми заяви, че летните бригади за студенти в Съединени американски щати все още не са анулирани. Те са отсрочени до 12 май. Трябва да изчакаме до 12 май и да забележим дали ще бъдат анулирани. Ако някой получи виза, ние не можем да го спрем да пътува. Моята рекомендация, още от февруари месец, е да не се пътува без това да е неотложно. Аз останах доста сюрпризирана какъв брой хора потеглиха на екскурзии, даже откакто беше оповестено изключителното състояние. Следващата седмица още веднъж ще имаме диалог с дипломат Херо Мустафа и ще продължим тематиката за отпадането на визите за български граждани”, сподели още вицепремиерът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР