До 11 март ЦИК ще определи местата и броя на

...
До 11 март ЦИК ще определи местата и броя на
Коментари Харесай

Във всички секции с машини ще има само по едно устройство за гласуване

До 11 март ЦИК ще дефинира местата и броя на секциите, в които ще се гласоподава зад граница на втори април. 47 хиляди 339 са подадените заявки от наши сънародници. 

Във всички секции с машини - както във страната, по този начин и в чужбина ще има единствено по едно устройство за гласоподаване. Говорителят на ЦИК Росица Матева разгласи, че първоначално и в края на изборния ден от машините ще се отпечатва начален и заключителен доклад:

" За да работят тези машини обаче е належащо да се записва гласа и той се записва в двете флаш-памети, които преди този момент носеха резултата. Сега Централната изборна комисия взе решение, че с цел да се извърши надзор върху процеса на гласуването и върху преброяването на резултатите от машинното гласоподаване, числовите данни от флаш-паметите ще бъдат извличани в Районната изборна комисия - в изчислителния пункт, и ще бъдат оповестени на интернет-страницата на ЦИК до протоколите на секционните изборни комисии ", уточни Матева.

Председателите на Секционните изборни комисии ще дават отговор за включване на устройствата и видеозаснемането на преброяването в изборните секции. Това съобщи зам.-председателят на Централната изборна комисия Росица Матева в отговор на журналистически въпрос кой ще дава отговор за включване на устройствата и снимането. Предстои да бъде квалифициран и видеоклип за това, посочи Матева.

И двата типа бюлетини ще бъдат предпазени, посочи тя. Бюлетините ще се печатат в печатницата на Българска народна банка. Има планувана отбрана и в хартията за гласоподаване с машина.
На въпрос какъв брой устройства би трябвало да бъдат доставени и по какъв начин механически ще се осъществят записите тя трансферира запитването към „ Информационно обслужване ” и Министерството на електронното ръководство (МЕУ).

Заявления за гласоподаване по сегашен адрес би трябвало да бъдат подадени до 18 март. Същият е периода и за подаване заявление за гласоподаване с преносима урна.

Няколко медии са нарушили условието на ИК при издание на социологически изследвания за настройките за гласоподаване. Според Закона би трябвало първоначално и в края на текста да бъде обявено кой е поръчал проучването, кой го е направил и по какъв начин е финансирано.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР