До 1 година сънят заема по-голямата част от живота на

...
До 1 година сънят заема по-голямата част от живота на
Коментари Харесай

Да научим детето да спи през нощта, без да се буди

До 1 година сънят заема по-голямата част от живота на детето. Постепенно интервалите на бодърстване ще се усилят и ще се контролира ритъмът за равномерен преход от деня към нощта. 

Детето бърка деня и нощта
За новороденото денят и нощта са едно и също. Едва към 4-месечна възраст стартира да прави разлика, само че даже и тогава, не се надявайте да спи непробудно цяла нощ.
Ако обаче то продължава да спи толкоз денем, колкото и през нощта, или даже повече, това значи, че към момента не е намерило ориентири, които ясно да му демонстрират разликата – по кое време е ден и по кое време нощ. Това значи, че би трябвало да му помогнете.

Нагласете режима на хранене
Много майки избират по този начин нареченото кърмене при поискване. От названието му излиза наяве, че бебето диктува по кое време ще яде, а вие се преценявате. То последователно престава да желае храна през нощта.
На 4 месеца към момента се разсънва доста рано, само че сред последното вечерно хранене и първото на идващия ден минават към 6 часа, а от време на време даже 8.
Ако бебето към момента се буди на 3-4-часа за кърмене, би трябвало последователно да премахнете нощните хранения и да доближите режима на детето до този на фамилията.
Започнете да го храните в избран час.

Научете го да спи в личното си легло
Смята се, че от четвъртия месеца детето е пораснало задоволително и е готово да спи цяла нощ, което значи, че е време да бъде преместено в своята стая и в настрана легло (ако преди този момент е спало с родителите си).

То ще се научи да заспива единствено, т.е. в леглото си, а не в ръцете ви. Поставете го там, незабавно щом покаже, че му се спи и останете при него за няколко минути. Пожелайте му лека нощ и излезте. След това се пробвайте да не стоите и да слушате на вратата, нито да се връщате на всеки 30 секунди, с цел да ревизирате дали в действителност спи.
От вас зависи да образувате верните привички за бъдещето. Опитайте се да лягате рано, с цел да се разсъните с бебето едновременно.
Спането в друга стая има и още едно преимущество: няма да усещате всяко потрепване на бебето и има по-малък риск да се намесите. Като със своята преждавременна угриженост, ще объркате и можете да „ нарушите ” съня му. Тогава то ще може да заспи едвам след 45-70 минути.

Според статистиката множеството бебета съумяват да спят умерено в продължение на няколко часа сред 3-ия и 6-ия месец. По това време вътрешният им часовник „ се поправя “ и могат да спят дълъг сън през нощта.
Понякога обаче процесът на акомодация може да бъде по-бавен и тогава родителите ще се нуждаят от повече самообладание, с цел да оказват помощ на бебето. 

Сложете ориентири
Една от характерностите на нощния сън е тъмнината. Когато слагате бебето да спи, изключете осветлението и използвайте единствено нощна лампа. Ако би трябвало да го успокоите или нахраните, не палете осветлението.
А по време на дневния сън, в противен случай, оставете светлината да влезе в стаята.
През нощта всичко в близост е безшумно. Естествено, когато бебето спи, животът ви продължава. Но все пак се пробвайте да приглушите шума. Ако го посещавате през нощта, говорете безшумно, като употребявате спокойни жестове.
Денят, в противен случай, се характеризира с доста действия. Вашето бебе ще се ориентира за часовете по режима на бодърстване и игра. Коментирайте ги за детето. Стимулирайте го (само умерено!), тъй че да осъзнае, че в този момент е моментът да бъде будно.
Разбира се, колкото по-кратък е дневният сън, толкоз повече шансове има да спи непробудно през нощта. 

Може да помогнете и за други 2 ориентира – рано пробуждане и и надлежно рано заспиване.
Препоръчително е детето да става не по-късно от 7 сутринта и всеки ден, в това число и през почивните дни. За да извършите това, би трябвало да спазвате дневен режим: храненето, игрите и разходките би трябвало да се случват почти едновременно.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР