Дни след смъртта на журналистката Дафне Каруана Галиция в Малта

...
Дни след смъртта на журналистката Дафне Каруана Галиция в Малта
Коментари Харесай

Синовете на убитата малтийска журналистка обвиняват "държавата на мафията" за смъртта ѝ

Дни след гибелта на журналистката Дафне Каруана Галиция в Малта мнозина са в печал, а реакции пристигнаха както от управляващите в страната, по този начин и от европейските институции. " Да убиеш публицист през 2017 година, с бомба, не е за поверие, " сподели за Би Би Си ръководителят на Европарламента Антонио Таяни. " Защо да го правиш? Вероятно тъй като журналистът е стигнал до нещо значимо. "

Според фамилията ѝ обаче, в случай че някой носи отговорност за случилото се, това са " мощните на деня " в най-малката страна членка на Европейския съюз.

" Седях на масата ето там, " споделя за " Гардиън " Матю Каруана Галиция от Международния консорциум на проверяващите публицисти. От прозорец в дома си в Бидния, близо до столицата Валета, той може да види мястото край пътя, където гърмежът изхвърля останките от колата. " Чух детонацията: прозорците изтрещяха, цялата къща се разтресе. Знаех, че е мъртва, преди да стана от стола си. "

Макар министър председателят Джоузеф Мускат твърдо да осъди убийството, не всички гласове от малтийските институции бяха съчувствени. В. Times of Malta заяви за служител на реда, приветствал случилото се в профила си във " Facebook ", който по-късно е бил отхвърлен и против него е почнало следствие.

Заплахи

За 30 години в публицистиката Каруана Галиция си основава доста врагове. " Майка ми беше убита, тъй като стоеше сред върховенството на закона и тези, които желаеха да го погазват ", споделя синът ѝ Матю, представен от Би Би Си. " В такава страна живеем: страна на мафията, където към този момент можеш да смениш пола на персоналната си карта, само че ще те раздерат на части, в случай че упражняваш главните си свободи. "

Малтийските управляващи надалеч не са единствените на прицел в блога ѝ, чиито няколкостотин хиляди читатели са съвсем колкото популацията на страната. В последните години тя постоянно насочва рецензии против премиера Мускат, началника на кабинета му Кийт Скембри и някогашния енергиен министър Конрад Мици и твърди, че свързани с тях офшорни компании са забъркани в търговията с паспорти в страната и са получавали заплащания от азербайджанското държавно управление. Синът ѝ Матю, който също проверява делата на политиците, бива блокиран във " Facebook " за няколко часа, а постове, съдържащи обвинявания против премиера, са изтрити.

 Синовете на убитата малтийска журналистка упрекват
© Associated Press

Освен за политици (както ръководещи, по този начин и опозиция) тя е писала за измами, корупция и проведена престъпност, свързани с банки, онлайн залози и наркотрафиканти. Синовете ѝ си спомнят, че още преди началото на работата по " Досиетата от Панама " - по които работи и Матю - тя получава закани. През 1996 година изгаря вратата на сем. Каруана Галиция, скоро следва грубо ликвидиране на кучето им. Колата на съседите, чиято къща наподобява по подобен метод с тази на Каруана Галиция, също е запалена.

Пол, който в този момент работи за Лондонската школа по стопанска система, си спомня, че една вечер през 2006 година таман се прибира късно вкъщи, когато вижда " голям пожар до къщата. Бяха оставили купчини гуми, напълнени с нефт и и ги бяха запалили. " Дошъл е таман в точния момент, с цел да попречи на пламъците да обзет къщата. " Това беше първият в действителност сериозен опит да ѝ се навреди физически. Ясното желание беше да се изгори къщата, до момента в който тя е вътре. "

Според Матю заканите за живота са били всекидневие. " Израснахме с тях. Телефонни позвънявания, писма, бележки, отпечатани на вратата. После, откакто се появиха мобилните телефони, (имаше и) текстови известия. А по-късно, несъмнено, имейли, мнения в блога ѝ. Да не приказваме за правосъдните каузи. Толкова доста правосъдни каузи. "

" Имаше проведен опит тя да бъде разорена, " изяснява Андрю. " Прагът за " клюка " е доста невисок в Малта, а с цел да отговори човек на обвиняванията, би трябвало да заплати към 900 евро в съда. Нападаха я по групи - предприемачи, политици, постоянно непознати юристи. " Според Матю единствено от началото на тази година сред 15 и 20 души са завели каузи против не за клюка. Заможен бизнемен завел " 19 каузи, по едно за всяко изречение в една от публикациите ѝ. "

Малта се трансформира

С поддръжката на брачна половинка си Питър, юрист, Дафне Каруана Галиция съумява да даде " обикновено детство " на синовете си. През това време обаче тя " не загуби способността си да се вбесява. Никога не стана цинична. Въпреки всичко, което знаеше за гнилите въпроси в страната, в никакъв случай не стана цинична, " споделя Матю, представен от " Гардиън. " Върховенството на закона беше анулирано, тази страна е в плен на корумпирани и незаконни корпорации. Институциите не работят. Има климат на безотговорност. "

През последните години Малта се трансформира в известно данъчно леговище, в това число за проведената престъпност. Според Европол италианската ндрангета употребява онлайн залозите, които са към 10% от брутния вътрешен артикул на страната, за пране на пари. Продажбата на малтийско поданство и паспорти - всеки по 650 000 евро - се е трансформирало във значим източник на доходи за страната. За последните 10 години са осъществени 15 убийства в стила на мафията, в това число пет в коли бомби за последните две години.

В естествена страна неуспехът на държавността би бил приет, биха се намесили институциите на гражданското общество и биха оправили нещата, споделят синовете на Дафне Каруана Галиция. В Малта, назад, министър председателят назначава магистрати, полицейски комисари, правосъдния министър и основния прокурор, изясняват те. В реалност министър-председателят няма дословната функционалност да " назначава ", само че официално разполага с властта да " поучава " за назначението на висши магистрати и други значими постове.
" Тези неща не стават инцидентно, " отбелязва Андрю. " Ако публицист почине, това е, тъй като някой не си прави работата. " Разбира се, значимо е килърът - или убийците - на Дафне Каруана Галиция да бъдат хванати, само че в прочут смисъл " е съвсем без значение, " прибавя Матю: съгласно него " толкоз доста хора желаят гибелта ѝ, толкоз доста получиха изгода. Хората споделят: Дано намерят тези копелета. Но ние знаем къде са копелетата. Те са в държавното управление. Те са по малкия екран. И всички те, частично, носят отговорност. "
Говорител на държавното управление отхвърли концепцията за " безотговорност " и даде обещание " доста съществено " следствие.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР