Дни след началото на годината, търсят учители в Пиринско. От

...
Дни след началото на годината, търсят учители в Пиринско. От
Коментари Харесай

Има ли дефицит на учители в Благоевградско?

Дни след началото на годината, търсят учители в Пиринско. От районния инспекторат по обучение, оповестиха свободни места за учители в региона. Две от местата са за град Петрич, където се откриват две свободни места в детска градина №2, като местата са надлежно за преподавател и помощник-възпитател. В село Марикостиново също се отвори работно място - за преподавател в ЦДО, начален стадий.
Освен учителските места, в областта на образованието се търсят още готвач и пазач. Но с това не се изчерпват опциите.
Детската градина в село Лъжница, Гоце Делчев, разгласи в края на предходната година 14 работни места. Те са за музикален преподавател, помощник-възпитател, готвач, касиер и огняр. Това води след себе си до разумния въпрос - има ли недостиг на учители и спомагателен личен състав в региона?
Според инспектората - отговорът е " не ". Миналата година шефът Ивайло Златанов съобщи пред медиите, че за едно място на преподавател в Благоевград се кандидатирали над 100 учители. В сферата се прибирали даже пенсионирани фрагменти, които привлечени от нарастването на заплатите, желали още веднъж да бъдат част от класните стаи.
От друга страна, Югозападният университет " Неофит Рилски " всяка година дипломира хиляди студенти със статут на учители, които се оплакват, че мъчно си намират работа в региона.
Интересът към специалността се възобнови последните години, когато от просветителното министерство оповестиха, че възнамеряват нарастване на учителските заплати. От 01.01.2019 година минималната съществена работна заплата за шеф на шеф на учебно заведение, детска градина и обслужващо звено става 1140 лева, на заместник-директор - 1065 лева, на педагогичен експерти - преподавател, началник ИКТ, логопед, психолог, педагогичен консултант, корепетитор, хореограф, ресурсен преподавател, възпитател, педагог, рехабилитатор на слуха и говора, треньор по тип спорт - 920 лева, на старши преподавател и старши педагог - 955 лева И на основен преподавател и основен педагог - 1005 лева, оповестиха от МОН.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР