Дни, след като съпредседателят на Съвместната историческа комисия с Република

...
Дни, след като съпредседателят на Съвместната историческа комисия с Република
Коментари Харесай

МПЦ: Никой освен македонците не е опитал да възстанови Охридската архиепископия

Дни, откакто съпредседателят на Съвместната историческа комисия с Република Северна Македония проф. Драги Георгиев разгласи, че историците от София и Скопие са пред договореност за Охридската архиепископия, синодът на Македонската православна черква реагира на думите му, заяви Българска национална телевизия.

Според МПЦ, " без значение кой е бил отпред на Охридската архиепископия и до каква степен се е простирала нейната пълномощия в хода на историята, най-многобройно и най-постоянно постоянно е било паството от македонски вярващи ".

Никой различен с изключение на македонците не е пазел и съхранявал загатна за античната Охридска архиепископия като за своя църква-майка и никой като македонците не се опитвал да възвърне нейната активност. Според синода на МПЦ, точно " македонските архиереи и правилният народ на Македония са се застъпили и са се преборили за нейното включване в единение с останалите православни църкви, както и за обновения автокефален статут на Охридската архиепископия като Македонска православна черква ".

От Светия синод на МПЦ показват още, че " по отношение на предложенията и слуховете, които се чуват през този интервал и в подтекста на (зло)употребата на светци в всекидневен политически подтекст подсещаме, че " макар че всеки от светците произлиза от несъмнено място и е роден от избран народ, тяхното значение и тяхното деяние не се лимитират единствено до една област, само че имат еднообразно значение за всички нации, които ги почитат. Затова слагането им в тясна национално-политическа рамка е недопустимо за нас и унизително за тях. " Синодът дава образец с делото на Светите братя Кирил и Методий.

През 2019 година Комисията реализира единодушие по делото на Светите братя, за ролята на българската страна в подтекста на делото на Светите солунски братя, за опазването и развиването на това, което те вършат със своите възпитаници.

През 2022 година Вселенската патриаршия призна Македонската православна черква с името " Охридска архиепископия ", а по-късно и Сръбската я призна за автокефална. През юни предходната година и Българската православна черква призна МПЦ, само че назовава предстоятеля й " Северномакедонски архиепископ Стефан ".

Проблемът е, че Вселенската патриаршия одобри Македонската черква още веднъж под името " Охридска архиепископия " с изискването да не се употребява думата " македонска ". Нашата черква обаче по исторически аргументи не е съгласна с името " Охридска архиепископия ". Българската православна черква се счита за последовател на Охридската архиепископия.

Охридска архиепископия е историческото име на българската автокефална православна черква от 1018 до 1767 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР