Дни преди парламентарните избори община Благоевград започна процедура по заличаване

...
Дни преди парламентарните избори община Благоевград започна процедура по заличаване
Коментари Харесай

Жители фантоми: Защо заличават над 3000 адресни регистрации дни преди вота?

Дни преди парламентарните избори община Благоевград стартира процедура по изтриване на 3526 адресни регистрации в село Рилци. Те са на български жители от Северна Македония.

Отписването им стартира година и половина след сигнал на жителите на селото, че записаните са в изборните описи, а никой не ги е виждал.

Снимка: bTV Над 3000 гласа на български жители от Северна Македония са вписани в изборните описи на Рилци. Жителите на селото са поискали заличаването им още преди локалния избор през 2019 година

Снимка: bTV „ Даже сме имали доста смешни обстановки, когато някой се реди на опашка половин –един час, и откакто пристигна до описите се открива, че той не е гражданин в Рилци, а в с. Дъбрава, да вземем за пример. Те дори и не знаят къде са регистрирани “, споделя Дора Зашева, с Рилци.

Въпреки заповедта за изтриване те ще имат право на глас на парламентарните избори, споделя кметът на Рилци Крум Крумов. Поне след месец ще бъде отстранена регистрацията им в селото, твърди той.

„ Процедурата е много дълга, знам, че е почнала. Докъде е стигнала - нямам информация, само че ще бъде финализирана през май. Има 76 и по сегашен адрес, регистрирани на празни парцели, където няма постройки “, изясни Крумов.

В системата ГРАО на адрес " Улица Охрид, номер 10 ", да вземем за пример са регистрирани над 600 жители с генезис Северна Македония.
Снимка: bTV
Адресът обаче би трябвало да се намира някъде тук, защото улицата свършва с номер 8.

Снимка: bTV
А тук на различен адрес – на улица „ Васил Левски 41 “, където няма парцел, са регистрирани 459 лица от Северна Македония.

Хората са станали български жители през последните 15 години. Те са регистрирани както в празни парцели, по този начин и в застроени такива. Някои от притежателите на къщите даже не знаят по какъв начин и по кое време е станало.

„ Някои в България си вършат бизнес с персоналните карти, а те желаят да отидат в Европа с тях “, споделя Иван Прангов.

Вземат поданство?

Естествено. Отделно питайте кмета и пощаджийката, всеки ден идват актове, взели са заеми, ЧСИ-та ги гонят, дойдат тука по адресите и си тръгнат.

Много от регистрациите, които са на незастроени парцели, са направени по време на ръководството на някогашния кмет на село Рилци – Живко Чукарски, който е на поста няколко следващи мандата. Твърди, че политиката и законът го претендирали.

„ 2011 година в селото беше образувана комисия тогава, която с цел да не се записват както и да е парцелите - взеха решение на свободни общински парцели да бъдат регистрирани тези лица, с цел да попадат в национална база данни “, изясни
Живко Чукарски, някогашен кмет на с. Рилци.

Потърсихме за позиция представител на засегнатите от заповедите за изтриване, само че такива не открихме.

Рилци не е единственото село с хиляди фиктивни жители. Друго такова е близкото до Благоевград Бело поле, където на един трафопост са регистрирани 600 души от Северна Македония. Отписване и изтриване на адреси там към този момент не е стартирало. А по данни на общината македонците с българско поданство в Благоевградско са близо 25 000.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР