Дни преди началото на конференцията COP28, която ще се проведе

...
Дни преди началото на конференцията COP28, която ще се проведе
Коментари Харесай

ОАЕ насочват милиарди от петрол и газ в зелена енергия

Дни преди началото на конференцията COP28, която ще се организира в Дубай, нейният ръководител Султан ал Джабер посети Азербайджан, където участва на откриването на 230-мегаватовия слънчев парк " Гарадаг ". Той е осъществен от ръководената от Джабер компания Masdar, която подписа съглашения за още три плана за възобновима сила с общ потенциал 1 GW в Азербайджан, оценени на 1 милиарда $. Инвестицията се показва като доказателство за уговорката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) да употребяват част от петролното благосъстояние, оценено на 2.5 трлн. $ съгласно данни на Global SWF, представени от Financial Times, с цел да подкрепят прехода към чиста сила.

Според изтекли тази седмица документи се вижда, че по време на договарянията домакините на COP28 възнамеряват да предложат създаване на петролни и газови планове на повече от дузина страни. Според разбор на FT обаче държавните компании и фондове на ОАЕ могат да бъдат свързани с вложения в размер на съвсем 200 милиарда $ в целия свят през годината, предшестваща срещата на върха на COP, най-вече в региона на зелената сила, като към една трета са ориентирани към разрастващи се стопански системи.

Основна цел на ОАЕ преди срещата е финансирането на битката с изменението на климата, с цел да преодолеят разликите сред развитите и разрастващите се страни. Според осведомени с полемиките, представени от FT, през последните няколко седмици преди срещата на върха формалните лица са работили в поддръжка на финансова рамка, която да обезпечи повече средства за зелени вложения.
Реклама
Финансите са " трудността, което постоянно ни спъва ", стане ли въпрос за изменението на климата, споделя Рейчъл Кайт, гостуващ професор в Blavatnik School в Оксфордския университет и някогашен консултант на Организация на обединените нации по въпросите на климата. Тя прибавя, че ОАЕ схващат това. " Председателството на COP мисли: Ние разбираме от вложения, възобновими енергийни източници - можем да се оправим. Те значително имат инвеститорско мислене. "
Един от най-активните задгранични вложители
По-рано тази година ОАЕ са дали обещание 4.5 милиарда $, с цел да оказват помощ на африканските страни да финансират планове за чиста сила, като парите ще дойдат от Masdar, Фонда за развиване на Абу Даби, Etihad Credit Insurance, националната организация за експортни заеми и AMEA Power, компания за възобновима сила. Masdar съобщи, че ще употребява 2 милиарда $ личен капитал, с цел да активизира 10 милиарда $ финансиране, ориентирано към обезпечаването на спомагателни 10 GW потенциал за чиста сила в Африка до 2030 година в границите на партньорство с Africa50.
Петролът към момента съставлява преобладаващата част от финансовите разноски в ОАЕ, само че възобновимата сила става все по-важна.
Според Ахмед Джасим ал Зааби, ръководител на Департамента за икономическо развиване на Абу Даби, през последните пет години кралството е един от най-активните задгранични вложители в света, като е сключило покупко-продажби в 122 страни и 35 бранша. Петролът към момента съставлява преобладаващата част от финансовите разноски в ОАЕ, само че възобновимата сила става все по-важна.
Реклама
Миналата година Съединени американски щати и ОАЕ са се споразумели за договорка на стойност 100 милиарда $ за създаване на 100 GW чиста сила до 2035 година Masdar е вложила във възобновима сила в към 40 страни на стойност над 30 милиарда $. През идващите три десетилетия страната възнамерява да вложи 160 милиарда $ в зелена сила в международен мащаб, като разрастващите се страни са съществена цел.

Според осведомени с разискванията, представени от FT, се чака ОАЕ да разгласят повече покупко-продажби на COP28. Има и проекти за многомилиарден фонд, ориентиран към финансирането на битката с изменението на климата, който в началото ще бъде подсилен от ОАЕ, само че и други страни ще бъдат насърчавани да вземат участие в него. Очаква се фондът да дава дялово финансиране и да играе значима роля в подпомагането на по-бедните страни да получат достъп до паричните средства, нужни за икономическия преход. Освен това фондът ще се стреми да притегли повече вложения от частния бранш спрямо сходни старания на Световната банка и МВФ.
Критики към ОАЕ
Критиците обаче настояват, че щедростта на ОАЕ служи и за " зелена " реклама на ролята им на един от най-големите производители на въглеводороди в света. Според тях мащабът на вложенията на ОАЕ може да се преглежда като опит за продобиване на благоволение преди провеждането на форума на Организация на обединените нации и за реализиране на съглашения, които ще разрешат на ОАЕ да продължат да добиват петрол и газ.

ОАЕ " се пробва да завоюва доверието на разрастващите се страни, които към момента са подвластни от изкопаемите горива ", като в същото време притегля производителите на изкопаеми горива в центъра на полемиките на COP28, споделя Харджит Сингх, началник на световната политическа тактика в Climate Action Network International. " Тази тактика може да проправи пътя към съглашение, което по абсурден метод да резервира промишлеността на изкопаемите горива, като в същото време нарежда ОАЕ като водач в региона на климата посредством поддръжка за планове за възобновима сила ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР