Дни преди Коледа започнаха масови проверки за качеството на свинското

...
Дни преди Коледа започнаха масови проверки за качеството на свинското
Коментари Харесай

Продават ли старо свинско месо в магазините

Дни преди Коледа започнаха всеобщи инспекции за качеството на свинското месо, което се предлага на пазара.

Преди да си купим свинско месо за коледната софра е добре първо да обърнем внимание от кое място го купуваме. Експертите споделят, че най-лесно можем да познаем качественото месо по цвета и миризмата. Тъй като дни преди Коледа търсенето става все по-голямо, от Агенцията по храните стягат контрола в обектите за произвеждане и търговия с месни артикули, оповестява Нова телевизия.
 
Добрин Добрев продава месо към този момент четвърт век. Твърди, че качеството за него е приоритет. „ Купуваме живи животни от плантация. Използваме касапница, където си ги колим и по-късно тук на място си ги транжираме и преработваме. Имаме постоянни клиенти, отдавна работим, въпреки всичко сме потвърдили, че продаваме качествено ”, споделя мъжът, който има месарски магазин. Думите му удостоверяват и клиентите. Пенка Димитрова не крие, че е удовлетворена от обекта. Желязка Драганова също е чула, че в магазина на Добрин залагат на качеството.

За да ревизират дали е по този начин, от БАБХ влизат на изненадваща инспекция. И тази година се следи най-много за качеството на месото, етикетите и периодите на валидност, а в съответния обект се оказва, че всички условия са спазени. Собственикът на магазина е безапелационен, че e хубаво обектите да бъдат проверявани. „ Трябва да има инспекции. Защо единствено преди празниците? Трябва да има непрекъснати инспекции. Да има надзор на качеството е добре ”, твърди Добрин Добрев.

Слагат ли 20-годишно надълбоко замразено месо в саламите

Важно също е клиентите да бъдат внимателни за нелоялни търговци. „ Най-вече би трябвало да следят произхода. Трябва да следят типа на месото. Свинското месо има присъщ неясно розов цвят, което значи, че е напълно прясно. Телешкото месо има по-розово-червен към червен цвят, говеждото месо е по-тъмно алено.
 istock istock
Трябва да обръщат внимание във връзка с повърхността. Свежото месо не е със слузеста, лепкава повърхнина ”, показва шефът на ОДБХ-Варна доктор Златина Димова. Ако бъде открита рискова стока, глобите са солени. „ Когато приказваме за някакви несъответствия, които водят до риск за здравето на потребителя, тогава глобите за нарушителите е от 2000 лева на юридическо лице, според от броя открити нарушавания ”, сподели още доктор Димова.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР