Дни наред Русе е обгазявано от запалени въглища, които горят

...
Дни наред Русе е обгазявано от запалени въглища, които горят
Коментари Харесай

Очакват кран за претоварване на запалените въглища в река Дунав

Дни наред Русе е обгазявано от запалени въглища, които горят на шлепове в река Дунав. Очаква се идването на плаващ кран, с който да стартира претоварването на въглищата на други шлепове, осведоми Нова телевизия.

Конвоят е спрял на спешна стоянка в румънска акватория, а българските управляващи са влезнали в договаряния с румънските си сътрудници за обезопасяване на региона в най-кратък период.

Вчера бе обявено, че самозапалилите се въглища са на и те горят от четвъртък предходната седмица, само че не са взети ограничения. Днес излиза наяве, че шлеповете в конвоя са четири, на два от тях тлеят въглища.

Капитанът е знаел за запалването още преди две седмици, по тази причина е взел решението да остане на директна стоянка . През това време не са подхванати никакви дейности за гасене или разтоварване на тлеещите въглища до през вчерашния ден, когато разтревожени от дима и неприятната миризма русенци се проведоха за митинг . Тогава представителите на локалните и държавните управляващи са влезнали в контакт с румънските си сътрудници и са поискали от тях конвоят да бъде изтеглен на безвредно от града място.

Поредна заран русенци, живеещи наоколо до реката, се разсънват от остра миризма и зноен пушек .

" Миризмата беше доста задушлива и лютяща на очите ", сподели локална жителка.

Сръбски са баржите, от които се разнася пушек и миризма на тлеещи въглища . Натоварени били от румънското пристанище Констанца и пътували за Белград. Една от версиите е, че товарът се е запалил от високите температури .

Втора седмица обаче корабособственикът не е провел гасене и претоварване на въглищата. Българските институции нямали право на дейности в румънска акватория , по тази причина поискали от тамошните управляващи шлеповете да бъдат преместени на място, което ще е безвредно за жителите на Русе.

" Знам от през вчерашния ден това което е планувано - да се отнеме част от товара, което е и разумно. След което да се залива с вода, отново да се лишава част от товара, с цел да не се стигне до поглъщане на баржите ", съобщи кметът на Русе Пенчо Милков.

Снощи, 19 юли, русенци се събраха на митинг против следващото обгазяване на града. Станциите за мониторинг на въздуха са отчели пикови стойности на фините прахови частици, само че специалисти споделят, че към този момент няма заплаха за здравето на хората в Русе .

По думите на шеф РИОСВ-Русе Цонка Христова този пик няма да се отрази върху човешкото здраве. Има заплаха, в случай че шлеповете потънат, да се стигне до екокатастрофа, счита тя.

" Разбира се, че има заплаха. Дунав е доста плитък, екокатастрофа чак в подобен огромен аспект, както сме виждали, надали ще стане, само че въпреки всичко при тези ниски води не знаем по какъв начин реката ще реагира ", сподели Цонка Христова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР