Дни на София в Столичната библиотека - 3-4 април 2024

...
Дни на София в Столичната библиотека - 3-4 април 2024
Коментари Харесай

145 години София - столица на България

Дни на София в Столичната библиотека - 3-4 април 2024 година

Столичната библиотека - една от най старите общински културни институция в града ще означи 145 години от оповестяването на София за столица на България с поредност забавни начинания:

Фотодокументална галерия „ Кметовете на София “

„ През течение на своя полувековен живот българската столица е била ръководена от доста кметове и общински препоръки. Те всички са полагали грижи и усърдие за развиването и благоустройството на нашия престолен град. Благодарение на техните старания, София можа от една дребна паланка да добие днешния си много прелъстителен тип на съвременен град. “ Александър Тацов, 1932г.

Експозицията показва столичните кметове от учредяването на Софийския градски съвет до през днешния ден. Отбелязани са най-важните моменти от тяхната активност и най- значимите им достижения. Ще бъдат изложени скъпи книги и сборници с документи от фонда на Библиотеката, които допълват сведенията за напъните на общинската администрация през годините за благоустрояването на града и превръщането на София в съвременен европейски мегаполис. Интерес ще провокират биографиите на Димитър Петков, ген. Владимир Вазов и инж. Иван Иванов и други софийски кметове, истински скъпи издания, които показват емблематични здания, монументи, институции и тяхната забавна история. Сред показаните редки книги са знаковият „ Кратък исторически обзор за Столичната община “ на началника на административния отдел на общината Александър Тацов (1932), „ Нашата столица, нейното благоустройство и накичване “ на Асен Кермекчиев (1907), „ Стара София “ (1941) на инж. Радослав Михайлов, някогашен зам. кмет от кметския екип на инж. Иван Иванов, „ Александровска болница “, юбилейни книги на Първа мъжка гимназия (1904) и Първа девическа гимназия в София (1904).

Откриване - 3 април, 11 ч., Мраморно предверие

Кръгла маса „ Моята София “ (4 април, 14 ч., изложба „ София “)

Дискусията събира за пръв път изявени създатели на научно-популярни книги, отдадени на историята, предишното и развиването на столицата ни.

Участници в дискусионния панел ще бъдат: проф. Кирил Топалов и проф. доктор Тони Николов (носители на учредената в границите на Годишните награди на Столична библиотека премия за най- забавна книга за София), както и доктор Петър Величков, доктор Александър Геров, Мариана Екимова-Мелнишка, Павлина Делчева-Вежинова, Магдалена Гигова, Георги-Момчил Попов, Здравко Петров. Модератор на полемиката е Виктор Топалов. Кръглата маса е съпроводена с експозиция от авторски книги на участниците в полемиката, отдадени на София.

На кръглата маса ще бъдат показани всички издания на Столичната библиотека, свързани със столицата, тематичната поредност за близкото минало на града: „ Моята София “, „ Голямата София “, „ Красивата София “, която може да се откри в дигитален формат на уеб страницата на библиотеката, ще бъде презентирано и най – новото й издание „ Любопитната София “.

Ще бъде основан и първият неофициален клуб на писатели, откриватели и публицисти, пишещи за София. Бъдещите интензивности на клуба ще засилят интереса на читателските публики към неповторимото книжовно завещание, съхранявано във фонда на Библиотеката и към истинските й цифрови платформи. Клубът се провежда с поддръжката на Столична библиотека, а членовете на клуба ще се включат в разнообразни начинания на Библиотеката, ориентирани към приобщаване на младежката и ученическа публика към богатото културно завещание на София.

Екскурзионен маршрут измежду сбирките на литературния музей на Столичната библиотека „ Бележити българи “ на тематика - „ София в творчеството на Симеон Радев, доктор Константин Стоилов, Кирил Христов “ (3 април, начало 14 часа).

Споделете празника на София с самодейностите на Столичната библиотека!

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР