Дневният център за подкрепа на деца и младежи с тежки

...
Дневният център за подкрепа на деца и младежи с тежки
Коментари Харесай

Над 100 деца, младежи и техните родители ползват услугите на двата общински центъра за подкрепа

Дневният център за поддръжка на деца и младежи с тежки множествени увреждания и техните фамилии и Центърът за социална поддръжка към Община Сливен регистрираха двегодишната си активност.

Това стана на среща с общински специалисти, експерти в обществената област, представители на медии, чиновници.

Дневният център дава сложна поддръжка посредством интегрирани обществени услуги в общността. Оказва помощ на 27 деца и младежи с тежки множествени увреждания, като организира обучителни, лечебни и рехабилитационни действия, самостоятелни и групови лечения. Дейностите се реализират от обществени служащи, педагози, психолог, логопед, рехабилитатори и здравна сестра. Потребителите и родителите имат опция за работа с психолог в психосензорна стая. Децата и младежите вземат участие в занятия по лечебна физкултура в съвременна рехабилитационна зала. Веднъж седмично се организира групова психотерапия с тях. В настрана помещение се реализират общи занимания, които компенсират потребностите на потребителите в учебна възраст. Децата и младежите означават дружно празници и рождените си дни. Те получават всекидневно топла и здравословна храна, приготвена в оборудваната кухня на центъра.

Центърът за социална поддръжка дава интегрирани социално-здравни услуги за 74 деца и младежи на възраст от 3 до 18 години и техните фамилии.  Услугите включват работа с логопед за превъзмогване на езикови и говорни нарушавания, нарушавания на четеното /дислексия/, на писането и смятането. Работи се и с деца от аутистичния бранш. Психологическите съвещания са ориентирани към развиване на уменията за живот, възобновяване на връзките в фамилиите, превъзмогването на рецесии, свързани със загуба, разлъка или стрес. Педагози работят с децата от предучилищна и начална учебна възраст за превъзмогването на усложненията им в усвояването на образователния материал и попречване на риска от отпадане от обучение. Центърът организира фамилни съвещания, прави предварителна защита на ранна рискова бременност и други Води дейна работа на място – в квартали и обитаеми места.

Услугите и на двете структури са безвъзмездни. Осигурен им е профилиран автомобил за облекчение при напредването на потребителите.

Желаещите да употребяват обществени услуги за деца в Центъра за социална поддръжка и в Дневния център подават заявки в отдел „ Закрила на детето “ – кв. „ Българка “ № 66. Пълнолетните лица, искащи да употребяват услугите на Дневния център, подават заявки в него, на място.

            Двете структури започнаха активността си на 1 септември 2020 година. Поделят обща територия – главно ремонтираната от Общината постройка на бившето начално учебно заведение „ Хаджи Димитър “ на ул. „ Баба Тонка “ №54 в кв. „ Клуцохор “.  

            Подготовката, сформирането на екипите и даването на услугите стана допустимо с помощта на общински план, финансиран по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ и съфинансиран от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд. Общата му стойност е 2 904 500.56 лева, от които 2 468 825.48 лева са обезпечени от Европейския обществен фонд, а останалите 435 675.08 лева са национално финансиране.  

Срокът на осъществяване на плана е до 30 юни 2023г.

Общината ще предприеме дейности за откриване на двете услуги като държавно делегирана активност, финансирана от националния бюджет.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР