Дневният износ на природен газ от Русия за ключови чуждестранни

...
Дневният износ на природен газ от Русия за ключови чуждестранни
Коментари Харесай

Износът на „Газпром“ се е сринал почти наполовина

Дневният експорт на природен газ от Русия за основни задгранични пазари е понижен внезапно през октомври, оповестява Bloomberg. „ Газпром “ ограничи подаването към някои от най-големите си пазари в Европа, а извънредно топлото време към момента поддържа потреблението ниско и даде опция на европейските страни да изпълнят газовите си складове до над 94%.

Но Русия последователно затваря крана към Европа и единствено цялостните газови складове няма да са задоволителни, с цел да предпазят семействата тази зима, когато ще настъпи пиково търсене.

Европа може да се сблъска с дефицит на към 800 милиона кубически метра газ дневно без съветски доставки при огромно търсене “, сподели основният изпълнителен шеф на „ Газпром “ Алексей Милер.

Руският газов колос е изнасял 139 милиона кубични метра дневно за страни отвън някогашния Съветски съюз предишния месец, което е спад от 11.5% по отношение на септември, съгласно калкулации на Bloomberg. От началото на годината доставките на „ Газпром “ за главните му задгранични клиенти са намалели с 42.6% по отношение на миналата година – до 91.2 милиарда кубически метра.

„ Газпром “ не дава подробна разбивка на износа си за европейските пазари, в това число Турция. Тъй като основните направления за съветски тръбопроводен газ към Европа са компрометирани, потоците не престават през Украйна на лимитирани равнища, а тези към Унгария и Сърбия минават през „ Турски поток “, който минава през България за Сърбия.

Дневните потоци през Украйна са били приблизително 42 милиона кубични метра през октомври, до момента в който преносът през „ Турски поток “ към Европа е бил приблизително към 29 милиона кубични метра дневно. Общият експорт на Русия за Европа възлиза на малко над една пета от това, което беше преди Владимир Путин да стартира войната си с Украйна през февруари.

Потоците към Китай през връзката „ Силата на Сибир “ не престават да се усилват, като доставките „ постоянно “ надвишават дневните контрактувани размери, сподели „ Газпром “.

Дневният рандеман на газ на компанията е бил приблизително 990 милиона кубически метра през октомври, което е съвсем 18% повече от месец по-рано, съгласно калкулации на Bloomberg. Производството му тази година е намаляло с 19% по отношение на година по-рано до 344 милиарда кубически метра.

Миналия месец подземните ресурси на Русия доближиха рекордните 72.66 милиарда кубически метра, с оптимален дневен потенциал за евакуиране от 852.4 милиона кубически метра, в сходство с проектите на „ Газпром “. Това подсигурява способността на компанията да усили нужните размери, в случай че търсенето скочи внезапно при по-студено зимно време, сподели производителят предходната седмица.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР