Дневният добив на газ в Турция ще се увеличи 10

...
Дневният добив на газ в Турция ще се увеличи 10
Коментари Харесай

Турция ще добива 40 пъти повече газ от находището Сакария в Черно море

Дневният рандеман на газ в Турция ще се усили 10 пъти спрямо 2021 година до 10 млн. куб.м  при първата фаза на рандеман от находището Сакария в Черно море, и до 40 пъти във втората. Това съобщи през днешния ден турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез, заяви Hurriyet Daily News.

Ежедневно произвеждане от 10 млн. куб.м значи 3,5 млн. куб.м газ годишно, което е задоволително, с цел да отговори на вътрешното ползване, добави той, до момента в който представяше бюджета на министерството в комисията по обмисляне и бюджет на Народното събрание.

В рамките на четири години дневното произвеждане ще доближи оптималното си плато от 40 млн. куб.м. Първите количества газ ще се “влеят ” в националната мрежа към края на първото тримесечие на идната година.

Дьонмез сподели още, че във време, в което светът е изправен пред проблеми с енергийната сигурност, доста страни са поискали да купуват електрическо и газ от Турция.

„ Европа работи за понижаване на зависимостта си от съветски газ и търси полутечен природен газ (LNG), с цел да компенсира по-малките доставки от Русия. LNG съставлява 25% от нашето портфолио “, сподели министърът, добавяйки, че Турция към този момент има еластичност в тази област с помощта на своя терминал за LNG и се е ориентирала към този запас.

Страната се стреми към зима без проблеми с доставките, продължава да изследва залежи и води дейни договаряния с снабдители, най-много с Азербайджан. Целта е да се обезпечи задоволително непрекъснати доставки на газ на преференциални цени.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР