Дневник следи важните политически новини и реакциите по тях.13:36Моята цел

...
Дневник следи важните политически новини и реакциите по тях.13:36Моята цел
Коментари Харесай

Политическото напрежение: Герджиков обяви за своя цел да върне нормалността в политиката

" Дневник " следи значимите политически вести и реакциите по тях.

13:36Моята цел е да върна нормалността в политическите връзки, да оказа помощ за обединяването на всички българи и, както е казано в Конституцията, за единството на нацията. Това съобщи претендентът за президент проф. Анастас Герджиков, в приветствието си към членовете на Инициативния комитет, който го издига, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той уточни, че не е партиен претендент и партиен член, и чака поддръжката на всички жители, които припознаят в потребността от това " да си протегнем ръце избавление от сегашната обстановка ". По думите му е нужна нова национална идея и народен блян. Той уточни, че не е избрал полк. Митева за претендент за вицепрезидент по тази причина, че е военнослужещ, че има чин, а като жена с идея, която се бори за правата на хората.

" Няма да водим компроматна война, уповавам се акцията ни да е положителна ", съобщи още Герджиков и подчертава върху слогана на акцията " Наистина обединени ".

Кандидатът за вицепрезидент полк. Невяна Митева означи, че е взела решение да се включи, тъй като има вяра, че е пристигнало време за същинско обединяване.

Председателят на Инициативния комитет Радомир Чолаков разказа претендентите като хора, които се употребяват с престиж в професионалните си общности и " с които ще се гордеем, когато показват България ".

В Инициативния комитет влизат представители на разнообразни сфери на публичния живот в страната - към 70 души. Председател на инициативния комитет е Радомир Чолаков, депутат от ГЕРБ-СДС в 45-то и 46-то Народно заседание, а заместник-председател - проф. Николай Овчаров. В комитета влизат ректори на осем висши учебни заведения, кметовете на Велико Търново, Бургас и София, някогашният министър на образованието и науката и народен представител от ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев, представители на образованието, науката и културата.12:07Христо Иванов прикани кандидатурата на Панов да резервира гражданския си темперамент  Политическото напрежение: Герджиков разгласи за своя цел да върне нормалността в политиката
© Велко Ангелов
Предстои груповите органи на трите партии в " Демократична България " да вземат официално решение за поддръжка на кандидатурата на Лозан Панов за президент. Съвсем естествено е такава поддръжка да бъде дадена, не бих очаквал нещо друго, разяснява пред БНР Христо Иванов, съпредседател на обединяването.

Той акцентира, че е значимо да бъде съхранен гражданският темперамент на тази номинация, направена от " Правосъдие за всеки " и уточни, че е правилно да не се афишира като кандидатура на " Демократична България ".

" В петък (1 октомври) е имало диалог сред сътрудниците от Демократична България и Лозан Панов, бях в чужбина и нямах опция да вземам участие ", разгласи Иванов.

Христо Иванов разяснява кандидатурата на проф. Анастас Герджиков, подкрепена от ГЕРБ, като съобщи:

" Без да наречеш казуса и без да кажеш, че има дългогодишно зло, което е ненаказаната корупция и корист с власт, а просто да кажеш, че всички би трябвало да се обединят, граничи с фалша. Надявам се в границите на своята акция той ще откри метод да огледа в очите тази действителност.... Академичните достижения са в действителност нещо впечатляващо, само че в случай че няма история на гражданска позиция, в случай че няма история на лично преживяване на потрес от положението, в което се намира българската страна, и внезапно кажеш, че можеш да обединиш хората, това повдига подозрение в достоверността ".

Допълни, че обществото е разграничено по линия на морала, защото корупцията значи разруха, а едни са пострадали от нея, други са се възползвали. Попита на какъв принцип биха могли да се обединят тези две групи в обществото.

" В момента наподобява, че обединяването, за което приказва проф. Анастас Герджиков, основно визира ГЕРБ и Движение за права и свободи ", съобщи Иванов.11:43Кирил Петков съобщи бъдеща коалиция с " Демократична България " и " Изправи се.БГ! Ние идваме! "  Политическото напрежение: Герджиков разгласи за своя цел да върне нормалността в политиката
© Велко Ангелов
Първите ни сътрудници са " Демократична България " и " Изправи се БГ! Ние идваме ". Там имаме най-изчистена теза за общо деяние и считаме дори да подпишем документ, който след изборите да се трансформира в коалиция. Да покажем на българския народ, че имаме вяра, че идващото държавно управление ще бъде съдружно.
Това съобщи водачът на " Продължаваме промяната " Кирил Петков пред Би Ти Ви. " Ще го назовем правила на бъдещо ръководство, в които ще сложим всички значими за нас неща –да не се повишават налозите, промяна на основния прокурор, здраве и обучение да са съществени цели. Никой, който гласоподава за една от тези три партии, да не се чуди какво ще се случи след изборите. Да, ние, ще се явим под форма на коалиция ", добави той.

Петков изясни, че са отворени за диалози с " ИТН ".

За обстановката след изборите Петково сподели, че би се радвал Министерството на правораздаването да се управлява от министри на " Демократична България ", тъй като там има доста потенциал за самостоятелна правосъдна система. В обществената активност доста бух се радвал да е на " Изправи се БГ! Ние идваме ", те имат доста мощен ляв фокус върху обществените действия ", съобщи водачът на " Продължаваме промяната ".
" В един желан за мен свят, който мисля, че може да бъде реален, е 121 депутати в Народното събрание, Румен Радев да си остане президент, а Лозан Панов доста бих се радвал да го видя като основен прокурор ", добави той. 11:16Само ние безусловно разкарахме ГЕРБ от властта, разгласи Виктория Василева  Политическото напрежение: Герджиков разгласи за своя цел да върне нормалността в политиката
© Юлия Лазарова
Направихме си разбор и имаме точна преценка за това кои бяха нашите недостатъци или неточности, най-голямата от които беше, че надценихме възприятието за отговорност в евентуалните ни сътрудници в 46-ия парламент, разяснява пред БНР основният секретар на " ИТН " Виктория Василева.

Според оценката грешката в 46-ия парламент грешката на партията била, че членовете й били прекомерно откровени и прекомерно директни, с което политическата система не е привикнала.

Василева акцентира като заслуга на Има Такъв Народ, че са съумели " да разкарат от властта " ГЕРБ.

" Ние атакувахме ГЕРБ през последните 10 години. Единствено " ИТН " съумя да победи ГЕРБ на избори и безусловно да ги разкара от властта ", заключи тя. 10:09Ива Митева: Ако някой искаше смяна, то това бе " ИТН "  Политическото напрежение: Герджиков разгласи за своя цел да върне нормалността в политиката
© Юлия Лазарова
И двата Народното събрание - 45 и 46-и, демонстрираха, че в случай че някой желае смяна, то това е " ИТН ". Ако имаше задкулисие, щяхме да създадем кабинет. Това разяснява пред Българска национална телевизия Ива Митева.

Тя уточни, че и в двата Народното събрание, на които бе определена за ръководител, никой не й е казвал какви решения да взима и никой не й се е обаждал да й въздейства.

Смятам, че човек би трябвало надълбоко да се срами за това и няма място в политиката, когато с лека ръка опетнява достолепието на някого, разяснява Митева по адрес на Татяна Дончева от " Изправи се.БГ! Ние идваме! ", с която партията на Трифонов на няколко пъти влезе в спор.

" ИТН " застана зад Румен Радев, тъй като се оказа мощен мъж, президент, който отстоява позиции и има смелостта на излезе и да се опълчи на всичко, което се случва в България. Хубаво е, че има още претенденти, тъй като в действителност изборите са съревнование, разяснява още Митева.

Тя уточни, че актуализацията на бюджета в последния парламент е посочила, че когато Народното събрание сплоти старания, може да свърши работа. Тя акцентира, че институцията е дала повече пари, в сравнение с е предвиждала актуализацията на държавното управление.

По проблема с Петър Илиев тя разгласи, че е много необичайно случай от 2015 година да се показва в този момент и че рецензентите му не са обърнали внимание в точния момент и сложи въпроса дали в случай че Илиев не бил влезнал в политиката щяло да се разбере за случая. Заключи, че човек би трябвало да е доста деликатен в своите каузи и да е пунктуален. Напомни, че самата тя е защитила докторантурата си това лято и знае от персонален опит какъв брой е изтощително да се цитират добре всички употребени източници по линия и за се разказва употребената книгопис.10:00В комитета на Лозан Панов считат, че е рано да търсят поддръжка  скрийншот
скрийншот
Още е рано за водене на диалози за поддръжка. Нека да записваме инициативния комитет, който издига Лозан Панов. Много е значимо такива диалози да бъдат водени транспарантно и към правила. Това съобщи пред " Нова телевизия " Емил Георгиев от " Правосъдие за всеки ". Организацията предложи Панов за претендент за поста, а нощес бе първото съвещание на инициативния комитет, който застана зад него.

Георгиев описа, че комитетът е основан в събота, защото диалози с Панов са водени в края на седмицата.

" За него беше мъчно решение. Ние познаваме господин Панов и трайната му позиция за върховенството на закона. Нормално беше да го попитаме дали би приел да го издигнем за претендент за президент ", изясни Георгиев.

Повече по тематиката четете. 09:49Мария Касимова: С кряскане по обществените мрежи не стават промени  Политическото напрежение: Герджиков разгласи за своя цел да върне нормалността в политиката
© Виолета Апостолова
Журналистът и публицист Мария Касимова-Моасе,, че е претендент за вицепрезидент в двойка с Лозан Панов разгласи, че до момента не е имала политически упоритости. В обява от профила си във " Facebook " тя изяснява, че доста цени позицията на Панов и също така си е дала сметка, че с изявления в обществените мрежи не може да се стигне до промени.

" Знам също, че институциите получават смисъл посредством хората. Иска ми се да се помни, че позицията, за която се кандидатирам, е позиция, която би трябвало да е свободна и налична за всеки български жител с готовност за работа. Не се кандидатирам за принцеса ", показва Касимова.

Подчертава, че нито е член на някоя партия, нито би приела покана за това.



Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР