Дневник следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта

...
Дневник следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта
Коментари Харесай

Коронавирусът по света: Израел първи в света поставя четвърта доза на големи групи хора

Дневник " следи разпространяването и резултатите от ковид по света. Карта на заболяването.

08:06СЗО: В Европа се задава " нова стихия " поради ОмикронСветовната здравна организация (СЗО) предизвести през днешния ден, че в Европа се задава " нова стихия " поради разпространяването на разновидността Омикрон, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

След като бе изолиран преди по-малко от четири седмици, разновидността към този момент е открит в най-малко 38 от 53-те европейски членки на СЗО, сподели във Виена районният шеф на организация Ханс Клуге.

По думите му доста от въпросите по отношение на Омикрон още нямат отговор, само че към този момент е ясно, че той става доминиращ в някои страни като Дания, Португалия и Англия, където броят на инфектираните с него се удвоява за ден и половина - три дни. Според Клуге това са " невиждани до момента равнища на предаване ".

Експертът предсказа, че до няколко дни новият вид ще стане доминиращ в още страни от района, което може да докара до растеж на хоспитализациите и огромно напрежение в здравните системи и други сериозни услуги.

 null
© Reuters

null

08:05Рекорден брой инфектирани в ИспанияИспанските управляващи оповестиха нощес за рекордните 49 823 нови случая на ковид за денонощие. Предишният връх е от януари, тогава бяха открити 44 357 случая, съобщи ДПА. Броят на инфектираните на 100 хиляди души за седемдневен интервал също се е нараснал - на 424-ма, при 377 ден по-рано. Починалите с ковид са 94, уточни здравното министерство в Мадрид.

Според в. " Паис " разновидността Омикрон към този момент съставлява 80 % от всички нови случаи в столицата.
Голямата разлика спрямо началото на годината е, че в този момент над 80 % от популацията на Испания е имунизирано с една или две дози от имунизацията против коронавирус на компания " Джонсън и Джонсън ". Повечето от инфектираните в този момент или нямат, или демонстрират напълно леки признаци. За денонощие броят на пациентите с Коронавирус в интензивните отделения в страната се е нараснал с 30 души спрямо предходния ден и сега те са общо 1472.
Днес следобяд се чака да се състои видеоконферентно заседание на испанския министър председател Педро Санчес с районните водачи, на което ще бъдат разисквани ограничения за преодоляване на пандемията.08:02Великобритания редуцира самоизолациятаБританското държавно управление заяви, че от през днешния ден редуцира интервала за самоизолация поради COVID-19 в Англия от 10 на 7 дни за хора, които два поредни дни имат негативен резултат от бърз тест, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Поради бързото разпространяване на разновидността Омикрон във Англия и рекордните нива на новите случаи през миналата седмица доста браншове се сблъскват с дефицит на личен състав, в това число лечебните заведения, които предизвестиха за риск това да повлияе върху грижите за пациентите. Британската Агенция за здравна сигурност (UKHSA) заяви, че съгласно анализите й седемдневна карантина съпроводена с два негативни бързи теста има съвсем същия предпазен резултат като 10-дневната самоизолация без проби.

Искаме да понижим последствията от COVID-19 върху всекидневието на хората, сподели в изказване здравният министър Саджид Джавид. Бързите проби, обезпечавани гратис от английската Национална здравна работа (NHS), могат да се вършат в домашни условия и дават резултат в границите на 15 до 30 минути. Хората, които имат негативен резултат от проби, направени на шестия и седмия ден от самоизолирането с период от 24 часа, към този момент няма да е нужно да остават под карантина 10 дни, уточни държавното управление.

Агенцията за здравна сигурност настоятелно предложи на хората, които излизат от седемдневна самоизолация, да лимитират контактите си на оживени или недобре проветрени места, да работят от къщи и да сведат до най-малко контактуването с най-уязвимите групи. 07:57Израел ще стартира да слага четвърта доза ваксина на хората над 60 години и на медиците Консултативна експертна група към израелското държавно управление е предложила управляващите да стартират да слагат четвърта доза ваксина против ковид на избрани групи от популацията, с цел да го защитят от бързоразпространяващия се вид Омикрон, съобщи " Асошиейтед прес ".

Израелският министър председател Нафтали Бенет приветства решението и сподели, че към този момент е дал инструкции на здравните управляващи да приготвят тази стъпка. Кампанията ще стартира с хората на възраст над 60 години и работещите в опазването на здравето. Съдейки по досегашните дейности на управляващите обаче, тя може бързо да обхване и други групи.

От канцеларията на Бенет споделиха, че откакто мярката бъде утвърдена от съответните органи, акцията се чака да започва в околните дни. Премиерът прикани всички, които подлежат на такава имунизация, да си я създадат. " Това е чудесна вест, която ще ни помогне да преодолеем вълната от Омикрон, която залива света ", означи той в изказване, представено от ДПА. " Приканвам всеки, който дава отговор на критериите, избрани от експертната комисия, да иде да се имунизира. Поемете отговорност за здравето и препитанието на всички ни. Ваксините избавят човешки живот ", съобщи Бенет.

Израел беше една от първите страни, ваксинирали жителите си при започване на тази година, а през лятото пръв в света реализира и акция за слагане на подсилваща доза. Въпреки ранното начало на имунизацията спрямо останалата част от света, в Израел изцяло имунизирани (с три сложени дози или с още неизтекъл шестмесечен интервал от втората ваксинация) са 59 % от 9,4-милионното население. По данни на здравното министерство 32 % от жителите на страната въобще не са имунизирани

През ноември в Израел завърши четвърта епидемиологична вълна, само че неотдавна броят на инфектираните стартира още веднъж да пораства поради разновидността Омикрон. До момента са доказани към 200 случая на този вид, а за още няколкостотин има догатки. Пак през вчерашния ден израелското държавно управление реши от 26 декември в течение на месец 50 % от чиновниците в публичния и държавния бранш да работят отдалечено, съобщи ТАСС, като се базира на канцеларията на премиера.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР