Дневник следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта

...
Дневник следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта
Коментари Харесай

Коронавирусът по света: Задължителен тест за влизане в Италия от утре

Дневник " следи разпространяването и резултатите от ковид по света. Карта на заболяването.

09:05Хапчето на " Пфайзер " е 90% дейно против тежък COVID-19Лекарството против COVID-19 на " Пфайзер " е съвсем 90% ефикасно за попречване на хоспитализация или гибел при високорискови пациенти, сочат последни проучвания, представени от Българска телеграфна агенция.

Американската компания разгласи през ноември, че лекарството е към 89% дейно за предотвратяване от настаняване в болница или гибел, когато е съпоставено с плацебо при съвсем 1200 доброволци. В новите проучванията, чиито резултати бяха показани в сряда, са взели участие още 1000 души. Нито един от доброволците, лекувани с препарата на " Пфайзер " не е умрял, а измежду получилите плацебо смъртните случаи са 12.

Медикаментът се приема през устата в композиция с антивирусния препарат ритонавир на 12 часа в продължение на пет дни, като се стартира малко след появяването на признаци на COVID-19.

" Пфайзер " показа и първични данни от друго клинично изпитване, които демонстрират понижение хоспитализациите с към 70% при съвсем 600 възрастни със общоприет риск.

Компанията чака в скоро време да получи позволение за приложимост на медикамента в Съединени американски щати за лекуване на високорискови пациенти. Конкурентното хапче на " Мерк ", което също чака пазарен лиценз, понижава с 30% риска от настаняване в болница или гибел, написа Българска телеграфна агенция.08:44СЗО: Ваксините обезпечават " забележителна отбрана " против ОмикронВаксините против COVID-19 са малко по-ефективни за попречване на тежки заболявание и гибел, само че обезпечават " забележителна отбрана ", заяви Световната здравна организация (СЗО).

Вариантът Oмикрон към този момент е докладван от 77 страни и евентуално участва във всички по света, само че не би трябвало да се подценява като " лек ", сподели генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейус, представен от Ройтерс.

" Omicron се популяризира със скорост, която не е виждана при нито един предходен вид ", сподели Тедрос на онлайн брифинг късно във вторник. " Дори, в случай че Oмикрон предизвиква по-малко тежки признаци, големият брой случаи може още веднъж да претрупа неподготвените здравни системи ", предизвести той.

" Постъпващите доказателства допускат дребен спад в успеваемостта на имунизациите против тежко заболяване и гибел, както и понижаване на предотвратяването на леко протичане или заразяване ", сподели той, без да дава детайлности.

Майк Райън, шеф за незабавните обстановки на СЗО, сподели, че имунизациите не са неефективни и обезпечават забележителна отбрана против тежки заболяване и гибел. Той добави, че пикът на тази вълна от инфекции се чака до " няколко седмици ", поради доста бързото разпространяване на разновидността Oмикрон.

Подсилващите ваксини могат да играят роля за ограничение на разпространяването на COVID-19, в случай че стигат хората, които най-вече се нуждаят от отбрана, сподели шефът на СЗО. Той прикани страните да приоритизират даването на бустери на групи с риск от тежко заболяване или гибел, с цел да останат ваксини и за тези, които са застрашени, тъй като още не са имунизирани.

" От друга страна, даването на спомагателни дози на хората с висок риск може да избави повече животи, в сравнение с даването на първоначални дози на тези с невисок риск ", сподели той.

СЗО се притеснява, че разгръщането на бустерни акции за цялото население, при изискване, че още няма доказателства за ефикасността на бустерите против Омикрон, ще изостри още повече неравенството в достъпа до ваксини в света.08:24Италия вкарва карантина за неваксиниранитеИталия вкарва петдневна карантина за неимунизирани пасажери, даже те да имат COVID-19 документ с негативен тест за ковид. Ваксинираните пък ще би трябвало да се тестват наложително преди да отпътуват за Италия по силата на нови ограничения, с които управляващите се надяват да забавят навлизането на новия вид на ковид Омикрон. Тестването на имунизираните към този момент е изискване за пасажерите от доста страни отвън Европейски Съюз.

Новите правила за пасажерите от Европейски Съюз влизат в действие от 16 декември и ще продължат до 31 декември.

Правителството удължи изключителното състояние до 31 март, развързвайки ръцете на държавното управление да ръководи здравната рецесия. Ежедневните инфекции с ковид в Италия нарастват устойчиво, като във вторник са обявени 20 677 нови случая и 120 умряли. Натискът върху лечебните заведения към този момент е по-слаб, в сравнение с в прилежащите Австрия и Германия, където вълната стартира по-рано. Потвърдени са 27 случая на разновидността Омикрон, оповестява Ройтерс.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР