Дневник следи на живо ситуацията. 08:25Тихомир Тошев: Хората да не

...
Дневник следи на живо ситуацията. 08:25Тихомир Тошев: Хората да не
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: заразените за седмица се увеличават с близо 40%

" Дневник " следи онлайн обстановката.

08:25Тихомир Тошев: Хората да не взимат нови заеми, с цел да покриват стариОт април ще стартира обслужването на отсрочените от мораториума заеми като не се чака нов мораториум, предвижда пред Българска национална телевизия Тихомир Тошев, шеф на " Кредит център ". Той посъветва хората да не теглят нови заеми за погасяване на остарели.

Тези, които не престават да са без приходи или с лимитирани, да потърсят от своята банка задоволително решение за двете страни, посъветва той.

Банковият бранш е извънредно постоянен, резервираха се ниските лихви за хората със постоянни приходи, добави още кредитният съветник. По думите му не се чака доста нарастване в равнището на необслужваните заеми.

 Коронавирусът в България: инфектираните за седмица се усилват с близо 40%
© Велко Ангелов
08:14Тристранката разисква удължение на мярката 60/40Националният съвет за тристранно съдействие ще организира през днешния ден изключително съвещание онлайн, на което ще бъде разискван план на държавно разпореждане за удължение на мярката 60/40 за опазване на заетостта до 31 май, заяви БНР. Засега нейното деяние е до края на март, а седмица по-късно са парламентарните избори.

Социалните сътрудници се чака да вземат решение и за удължение на мярката " Запази ме " за работещи в неплатен отпуск от затворени поради пандемията обекти до 30 юни.

Удължаването на мярката 60/40 са до края на май се прави с аргумента, че е неотложно поддръжката за бизнеса да продължи и след края на март посредством погашение на средства на работодатели от засегнатите браншове, с цел да запазят заетостта на своите служащи.

И през спомагателния интервал на използване на мярката работодателите, получили средства, би трябвало да изплащат заплата в размер не по-малък от размера на осигурителния приход за октомври 2020 година и да внасят дължимите осигурителни вноски за съответния месец.

С измененията по мярката " Запази ме " хората ще имат право на отплата за не повече от 60 дни в границите на 2020 година и не повече от 90 дни в границите на 2021 година, в които са употребили неплатен отпуск по отношение на наложени ограничавания.08:10Кунчев не счита, че имунизацията е причина за гибелта на пациентка от Пловдив  Коронавирусът в България: инфектираните за седмица се усилват с близо 40%
© Велко Ангелов
Аутопсията на умрялата пациентка, поради чиято гибел беше спряно имунизирането с препарата на " Астра Зенека ", е посочила, че няма тромбози и тромбофлебити, заяви пред Би Ти Ви основният здравен контрольор Ангел Кунчев. Образуването на кръвни съсиреци беше причина Европейската организация по медикаментите да проверява няколко смъртни случая, последвали използването на партида от тази ваксина.

Кунчев предвижда, че до края на седмицата, най-късно до 10 дни, казусът ще се обясни и имунизирането ще бъде обновено. Лично за себе си медикът счита, че няма връзка сред имунизирането и гибелта на дамата. Забраната за имунизиране не е политически или административен, а чисто експертен въпрос, сподели той.

Четирима български туристи са хванати с

ковид на връщане от Занзибар,

заяви медикът. Това е открито на летището с бърз тест. Те са пътували в самолета, кацнал преди налагането на карантина за всички идващи от Занзибар. Чака се резултат от проучване, което ще даде отговор дали става дума за африканския вид, който е с по-тежко протичане, повече затруднения и визира повече младежите. През предходната седмица здравният министър за налагане на карантина на идващите от Африка откакто от началото на годината до острова, където се отхвърля съществуването на вируса и няма ограничаващи ограничения.07:47Настанените в болница надвишиха 7 хиляди  Коронавирусът в България: инфектираните за седмица се усилват с близо 40%
© Георги Кожухаров
Заразените с ковид, на които се постанова болнично лекуване, към този момент са над 7 хиляди, демонстрират данните от Единния информативен портал. В болница са 7 101 пациенти, а 533 са в интензивни отделения. Толкова инфектирани в болница е имало само в границите на към седмица в средата на декември от началото на епидемията. След това настъпи спад поради наложените ограничаващи ограничения в края на ноември. Въпреки данните сега здравните управляващи не постановат национални ограничения, а на лечебните заведения е разпоредено да усилват леглата за коронавирус заболели.

По традиция в понеделник се регистрират по-малко инфектирани поради това, че в събота и изключително в неделя не се вършат толкоз доста проби. Така за последното денонощие новите открити случаи на болестта са 679, или с 38% повече приблизително на седмична база. Това са 18% от всички тествани в неделя.

За излекувани се показват 584 души като в този брой влизат всички, на които е изтекла карантината или са изписани от болница.

Остава висок броят на умрелите като за последното денонощие те са 51, което е растеж от 59% на седмична база.

Поставените досега дози ваксина са 338 879, от които 975 за последното денонощие. С втора доза досега са 58 417 души.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР