Дневник следи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите

...
Дневник следи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: още 70 интензивни легла ще бъдат разкрити в болници в София

Дневник " следи онлайн новините за разпространяването на ковид, реакциите на управляващите и мненията на здравните специалисти.

15:59Предстои заличаването на ваксини с изминал период  Коронавирусът в България: още 70 интензивни кревати ще бъдат разкрити в лечебни заведения в София
© Велко Ангелов
Ваксините, които се ползват в България са в период на валидност, тези, на които е изминал, са бракувани и ще бъдат унищожени, съобщи пред публицисти ръководителят на изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов. Обясни, че евентуално комплициране се основава от това, че през септември Европейската организация по медикаментите предложи да се удължи срокът на валидност на имунизацията на " Пфайзер " от 6 на 9 месеца като това е годно за всички партиди, създадени след първи юни.

Допълни, че няма по какъв начин създадените ваксини да бъдат преопаковани, с цел да може утвърденият период на валидност да подхожда на описания в късата характерност. Каза, че е нормална процедура за всеки медицински препарат в резултата на изпитванията във времето да се трансформират периодите на валидност и сега не се случва нищо извънредно. Затова в идващите месеци той чака да има смяна в периода на валидност и в изискванията на предпазване и на другите ваксини против COVID-19.

Обяви, че все още са подложен 1.7 млн. дози от препарата на " Пфайзер "
480 хиляди с този на " Астра Зенека "
320 хиляди на " Модерна "
над 240 хиляди на " Янсен ". 15:25Вериги магазини желаят влизане със документ и в дребните обектиНяколко огромни вериги за нехранителни артикули приканват министрите на стопанската система, на труда и на опазването на здравето да не разделят магазините на такива под и над 300 кв. м при условието за зелен документ. В писмо до тях магазините показват, че без значение, че рецесията слага бизнеса в мъчно състояние, тя на първо място излага на риск хората, които пазарят. Според тях наредбата няма да ограничи разпространяването на вируса, а давайки забележителна независимост на по-малките и тесни обекти, способства концентрирането на хора в обекти, където е по-трудно да се провеждат противоепидемични ограничения и е съвсем невероятно да се управляват ограниченията. Още повече, че в огромните търговски обекти не се следи и мъчно може да стане скупчване на хора, показват в писмото си веригите.
 Коронавирусът в България: още 70 интензивни кревати ще бъдат разкрити в лечебни заведения в София
© Цветелина Белутова, Капитал

Според тях в изискванията на разрастваща се пандемия би следвало всички бизнеси да бъдат равнопоставени, а в актуалната обстановка се изкривява конкурентната среда в най-активния интервал на извършване на покупки преди Коледа. Смятат, че по този начин някои са облагодетелствани за сметка на други, като допустима последица от това ще е и засилен тласък за неточно ценообразуване от страна на привилегированите обекти, което също не е в полза на потребителите. Сред подписалите писмото са " Практикер ", " Джъмбо ", " Техномаркет ", " Домко " и др.15:13Служебните държавни управления запазили над 180 хиляди работни местаРаботните места на над 180 000 чиновници са непокътнати посредством осъществяването на антикризисните ограничения за претовареност по време на мандата на служебните държавни управления досега, оповестиха от пресцентъра на Министерството на труда и обществената политика. По мярката 60/40 на 6559 работодатели са изплатени над 343.366 млн лева за опазване на заетостта на над 175 000 служащи в интервала от 12 май до 22 септември.

В същия интервал по мярката " Запази ме " са били изплатени обезщетения за опазване на заетостта на 5709 чиновници, които са излезли в неплатен отпуск поради ограничавания на активността им, въведени с противоепидемичните ограничения. За тази цел са изразходвани повече от 6.217 млн. лева
 Коронавирусът в България: още 70 интензивни кревати ще бъдат разкрити в лечебни заведения в София
© Георги Кожухаров

По схемата " Заетост за теб " по време на мандата на служебния кабинет страната е подкрепила разкриването на 16 087 работни места, на които са наети хора, останали без работа в рецесията. В осъществяване на Националния проект за деяние по заетостта в интервала май-септември 15 722 безработни от уязвимите групи на пазара на труда са почнали работа или образования. За задачата са изразходвани над 35.790 млн. лева.14:49Тежката епидемиологична конюнктура анулира митинг против ГешевЗаради тежката епидемиологична конюнктура следващият митинг срешу основния прокурор Иван Гешев и нереформираната прокуратура, протичащо под мотото " Правосъдие без Каскет " се анулира, оповестиха уредниците от " Правосъдие за всеки ". Това се прави, макар събитието трябваше да е намерено.

 Коронавирусът в България: още 70 интензивни кревати ще бъдат разкрити в лечебни заведения в София
© Георги Кожухаров
14:32Кабинетът отпусна парите за тестванията за учениците  Коронавирусът в България: още 70 интензивни кревати ще бъдат разкрити в лечебни заведения в София
© Велко Ангелов
Правителството отпусна 13 млн. на Министерството на здравеопазването, с които да бъдат купени 1.6 млн. проби за инспекция на учениците за COVID-19. Това е изискването за връщане на децата от 1 до 4 клас в класните стаи. За да се пристъпи към него е нужно и единодушието на минимум на 90% от родителите в съответното учебно заведение. Тестовете ще стигнат за един месец, при тестване два пъти седмично на децата от 1 до 4 клас.

Здравното министерство получава също 12.5 млн лева за поддържане на запас от лекарствени артикули в лечебните заведения, нужни за лекуване на COVID-19. Още 38.6 млн. лева се дават, с цел да продължи изплащането на спомагателните 1000 лв. към заплатите на медицинския и немедицинския личен състав, директно ангажиран с осъществяване на дейностите, свързани с ограниченията за предварителна защита и битка с COVID-19. 13:10Оказва се, че и болен може да си извади сертификатЧовек, който още е инфектиран с COVID-19 може да си извади така наречен " зелен документ " от Националната осведомителна система и с него да влиза в молове, заведения, театри и всичко останали обществени места с подобен пропускателен режим,. По принцип след позитивният тест би трябвало да минат 11 дни преди да се издаде годен документ, само че се оказва, че документ, въпреки и недействителен, може да се вземе незабавно.
 Коронавирусът в България: още 70 интензивни кревати ще бъдат разкрити в лечебни заведения в София
© Юлия Лазарова

Дори човек в болница може да си извади зелен документ, макар че по предписание предстои на 14-дневна карантина след изписването си. При инспекция измамата ще се разбере, само че подобен надзор се прави на малко места. В множеството обекти се влиза единствено с проявление на документа.

В същото време хората, преболедували наново COVID-19 нямат право на втори документ. 11:20Заповедта за документите е дискриминационна, счита юрист КашъмовЗаповедта на здравния министър Стойчо Кацаров от 21 октомври, въвеждаща така наречен " зелени документи ", като условия за достъп до редица публични места е дискриминационна и единствено за два дни против нея има постъпилите 57 тъжби в Административен съд-София, заяви пред " Нова телевизия " юрист Александър Кашъмов от стратегия " Достъп до информация ". Подобни тъжби имало и в други районни съдилища и той предвижда, че техният брой ще се усилва.
 Коронавирусът в България: още 70 интензивни кревати ще бъдат разкрити в лечебни заведения в София
© Велко Ангелов

По думите на юрист Кашъмов, при възможна анулация на заповедта на здравния министър, всеки случай, по който е поискана анулацията, ще бъде разрешаван самостоятелно.10:09В НДК отваря непрекъснат пункт за тестванеПостоянен мобилен лабораторен пункт за тестване за ковид стартира работа от през днешния ден в НДК. Той се провежда взаимно с " Цибалаб ". Намира се вътре в постройката, а входът е през Билетен център. Пунктът ще работи всеки ден от 16 до 19:30 часа.

 Коронавирусът в България: още 70 интензивни кревати ще бъдат разкрити в лечебни заведения в София
© НДК

Антигенните тестванията са безвъзмездни, само че се заплащат 10 лева за самата процедура. Приоритетно ще се обслужва публиката на събитията и пространствата в НДК, като феновете би трябвало да демонстрират билетите си при тестване. Призивите са те да идват за събитията по-рано, в случай че ще се тестват преди тях. Съгласно Заповед на министъра на опазването на здравето достъпът до всички зали и събития в НДК се реализира посредством представянето на входа на зелен документ, получен посредством ваксина за COVID-19, преболедуване, негативен PCR или негативен антигенен тест.09:40Родители за тестванията на децата: Отново въпросите са повече от отговоритеЗа следващ път министерство на образованието желае родителите да вземат решение, без да имат нужната информация, към тази теза се сплотиха през днешния ден пред Би Ти Ви Лилия Божкова от съдружие " Обединени родители " и Антонина Кенова от " Инициатива за качествено и новаторско обучение ". Няма никаква разяснителна акция и още веднъж въпросите са повече от отговорите, подчертаха те.

Божкова се разгласи против тестванията, тъй като те можело да бъдат подправено позитивни или подправено негативни. Освен това нямало изясненост къде, по кое време и от кого ще се вършат те. За нея значим въпрос без отговор е кой и по какъв начин ще събира биологичният боклук, оставащ след тестванията. И не на последно място не било ясно дали родителите би трябвало да изкачат теста на децата си преди да ги оставят в учебно заведение в дните, в които има инспекции.
 Коронавирусът в България: още 70 интензивни кревати ще бъдат разкрити в лечебни заведения в София
© Велко Ангелов

Антонина Кенова кардинално е за тестването, само че желае отговори на въпроса какво ще се случва, в случай че дете даде позитивен тест. Тя акцентира, че макар обещания, че децата ще бъдат последни наранени от ограниченията, те постоянно са измежду първите. От " Министерство на образованието " не дават информация, а се сърдят, че питаме ", възмути се Кенова. Тя прикани и да се измисли лесна процедура, която ще разреши родителите да оставят децата си у дома, в случай че имат съмнения, че са заболели. 09:38Шефът на здравната каса чака с подготвеност инспекция от прокуратуратаУправителят на Националната здравноосигурителна каса Петко Салчев чака с подготвеност инспекцията на прокуратурата, която бе сезирана от Българския лекарски съюз, и има намерение пред нея да осветли метода, по който са взимани решенията при договарянията сред касата и съюза. В изявление за Би Ти Ви Салчев загатна, че те са взимани " на чаша уиски " като от шефа се очаквало " като секретарка " да ги оформи. " Преговорният развой не съставлява диалози на чаша уиски, а шефът като секретарка да оформя решенията ", сподели той, а в отговор на въпрос каква е била ролята на уискито, разясни: " Може би да вървят диалозите по-добре ".
 Коронавирусът в България: още 70 интензивни кревати ще бъдат разкрити в лечебни заведения в София
© Велко Ангелов

Увери, че ще каже всичко на проверяващите. Лекарският съюз преди дни съобщи, че отхвърля да договаря с шефа, а единствено с членовете на надзора. Салчев през днешния ден отговори, че такова е ситуацията и по закон и шефът не взе участие в преговорния развой. Добави, че в постройката на институцията има зала, оборудвана с техника, тъй че съвещанията да могат да се излъчват онлайн, както желае съсловната организация. Според него обаче договарянията би трябвало да се водят посредством замяна на документи, а не на маса. Обяви, че не е подготвен да подаде оставка, каквато му се желае от лекарската организация.09:03Вирусолог: Не е вярно решението документ да се дава след първа дозаОт вирусологична позиция не е добре издържано решението " зелен документ ", въпреки и краткотраен, да се дава при слагане на първа доза ваксина, само че от практична позиция решението е вярно, сподели през днешния ден пред Би Ти Ви ръководителят на отдел " Вирусология " в Националния център за заразни и паразитни заболявания доцент Любомира Николаева-Гломб. Той разрешава достъп до множеството обществени публични места - кина, театри, заведения, молове и така нататък
 Коронавирусът в България: още 70 интензивни кревати ще бъдат разкрити в лечебни заведения в София
© Юлия Лазарова

В отговор на въпрос тя акцентира, че има учредения тестванията за антитела да не се признават за издаване на така наречен зелен документ, тъй като съществуването им не означавало безусловно, че техният притежател е предпазен от COVID-19.
Доц. Гломб уточни, че все още всички инфектирани са с така наречен Делта вид, на който има 41 подварианта, само че не всички циркулират в България. 08:26Не се следи растеж на безработицата поради зеления сертификатНе се вижда растеж на безработицата след въвеждането на условието на така наречен зелен документ за работещите в избрани сфери и влизането в редица публични места, сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия министърът на труда и обществената политика Гълъб Донев. Това стана в четвъртък (21 октомври), а министърът посочи, че следи числата всекидневно. На 25 октомври от 1287 регистрирани нови безработни, единствено 63-ма са споделили, че са освободени поради рецесията с ковид.
 Коронавирусът в България: още 70 интензивни кревати ще бъдат разкрити в лечебни заведения в София
© Георги Кожухаров

Според Донев освен това решение няма нарушени трудови права, тъй като на служащите се дават редица варианти, които да им разрешат да продължат да работят. 08:21Обмисля се и използването на лифтовете да става със зелен документ  Коронавирусът в България: още 70 интензивни кревати ще бъдат разкрити в лечебни заведения в София
© Лили Тоушек

До няколко дни ще се вземе решение дали използването на лифтовете през идния зимен сезон да става със така наречен зелен документ, сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия министърът на туризма Стела Балтова. Според нея такова условие би трябвало да се одобри. Представители на зимните курорти оповестиха, че са срещу концепцията, която не била обсъждана и съгласувана с тях.

Министърът смята, че е добре в туризма зеленият документ да работи непрекъснато. Друго значимо решение, което ще се вземе идната седмица е и дали да има планувани места за настаняването на хора под карантина в курортите. За момента такива не са планувани.

Балтова посочи, че за подкрепяне на работещите в туризма има заделени спомагателни 70 млн. лева от последния парламент. Чака се утвърждение от Европейската комисия за разпределянето на 30 млн. от тях, тъй като това се смята за държавна помощ. За още 40 млн. вървят финални съгласувания по какви критерии да се дават.

30 млн. от тази сума са за безплатна помощ да туристическия бранш, а 6 млн. са за туроператорите, за възобновяване на заплащания на крайни клиенти. 08:07Големият проблем е неналичието на личен състав, считат от болничната асоциацияСвободните кревати са на привършване, само че по-големият проблем е, че в здравната система не стигат фрагментите, няма задоволително експерти, а тези, които работят, са преуморени, сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия зам.-председателят на Българската болнична асоциация Иван Тодоров.
 Коронавирусът в България: още 70 интензивни кревати ще бъдат разкрити в лечебни заведения в София
© Надежда Чипева, Капитал
08:03Нов пик на инфектираните за четвъртата вълнаНовите случаи на инфектирани с ковид за последното денонощие са 6816, което е най-високият брой от началото на четвъртата вълна. Това е с 953 повече от вторник, в който всекидневно се включват и случаи от уикенда. Починалите са 124. Поставените ваксини са над 30 хиляди

Подробности вижте

 Коронавирусът в България: още 70 интензивни кревати ще бъдат разкрити в лечебни заведения в София
© Велко Ангелов

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР