Дневник публикува отворено писмо на творческите съюзи в България във

...
Дневник публикува отворено писмо на творческите съюзи в България във
Коментари Харесай

Творческите съюзи: Отново настояваме 1% от БВП да отива за култура

" Дневник " разгласява отворено писмо на креативните съюзи в България по отношение на бюджета, изпратено до всички парламентарни групи, комисиите по бюджет и за просвета, премиера и министъра на културата.

Уважаеми дами и господа,

В продължение на отвореното ни писмо от 28.06.2021 година до политическите партии по време на предизборните акции през 2021 година и до държавното управление на четворната коалиция, определено от 47-то Народно заседание на Република България,

Ние, представителите на креативните съюзи, сплотяващи създатели и експерти, осъществяващи активност във всички сфери на културата, с актуалното за следващ път се обръщаме към парламентарно показаните политическите партии и обединения в 49-то Народно заседание на Република България, с искане за вдишване на ясни и безапелационни задължения и дейности, гарантиращи дълготрайно устойчивото развиване на националната ни просвета, а точно: поддръжка на законови промени, ориентирани към увеличението на средствата за финансиране на културата на 1% от Брутният вътрешен продукт, което ще обезпечи началото на съответна регулация на процесите в региона на културата.

Очакваме от всички парламентарно показани партии и обединения да поддържат нарастване на средствата за просвета при приемане на Бюджет 2023 като в границите на тригодишна бюджетна прогноза те бъдат планувани в размер на най-малко 1% от Брутният вътрешен продукт.

 Всеки втори пълновръстен българин не е посещавал културно събитие през 2022 година Всеки втори пълновръстен българин не е посещавал културно събитие през 2022 година

Използваме случая да напомним, че в предизборната акция през 2023 година ГЕРБ-СДС поеха заричане за нарастване на средствата за просвета . Такъв ангажимент беше стихотворец и от " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", " Българска социалистическа партия за България " и " ИТН " още в края на 2021 година - като част от тогавашното ръководещо болшинство тези политически сили се сплотиха към решението средствата за просвета да приближат най-малко 1% от Брутният вътрешен продукт.

Предвид на това разчитаме политическите сили да се отнесат отговорно и да изпълнят поетите в хода на предизборната акция задължения.

Наблюдаваме деликатно работата на 49-то Народното събрание в тази посока. Надяваме се българската културна общественост най-накрая да стане очевидец на виновна държавна политика за предпазване на българската културна еднаквост.

С почитание,

Милко Лазаров, Председател на Съюза на българските кино дейци

Боян Ангелов, Председател на Съюза на българските писатели

Любен Генов, Председател на Съюза на българските художници

Арх. Петър Диков, Председател на Съюза на архитектите в България

Христо Мутафчиев, Председател на Съюза на артистите в България

Станислав Почекански, Председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци

Снежана Тодорова, Председател на Съюза на българските публицисти

Ценко Минкин, Председател на Съюза на българските композитори

Антония Пенчева, Председател на Съюза на преводачите в България

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР