Дневник публикува откъс от анализа на Даниел Смилов за ,

...
Дневник публикува откъс от анализа на Даниел Смилов за ,
Коментари Харесай

Ако вървят така нещата, блатото в България пак ще се затвори

" Дневник " разгласява фрагмент от разбора на Даниел Смилов за, писан преди президентът Румен Радев да подпише.

Казусът " Гешев " е задоволително забавен и индикативен в политически проект, тъй като той показва една съществена уязвимост на българската обществена сфера - овладяността ѝ от избрани политически и корпоративни ползи. Казусът " Гешев " е камък, хвърлен в блатото от насъбрани корупционни подозрения и непозволени въздействия в правосъдната власт. Но блатото има способността бързо да затваря дупката в растителността, да убива вълничките. Все едно нищо не се е случило. Затова главната задача на тези, които желаят нещата в България най-малко с малко да се подобрят, е да не разрешават на блатото да се затвори още веднъж.

Обществена сила или най-малко задоволително публично комплициране и когнитивен дисонанс за задачата има. Въпросът е тази сила да не бъде използвана за битка с подправени тези. Ето един образец за подправена теза, която се извежда на напред във времето, единствено и единствено действителните проблеми с корупцията да се скрият под блатната повърхнина:

Възмущението, че " Продължаваме промяната " - " Демократична България " (ПП-ДБ) ръководят в болшинство с ГЕРБ (Борисов) и се пробват да трансформират конституцията с Движение за права и свободи (Пеевски).

Обикновено това отвращение най-силно изпитват публицисти и общественици, които до момента не са виждали необикновен проблем в ГЕРБ, Движение за права и свободи, Борисов и Пеевски. Вътрешната " некохерентност " на ПП-ДБ за тях очевидно е по-голям проблем от възможната корумпираност на други партии. Има и откровени съидейници на ПП-ДБ, които (и с известно право) се чудят по какъв начин стана по този начин, че техните представители образуват болшинство с ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Това са действителни и значими въпроси, само че те имат и своя отговор - в последна сметка от всички не изключително привлекателни, само че въпреки всичко вероятни разновидности за ръководство на страната, актуалната " ротационна коалиция " е най-хубавият. Нито служебно ръководство на Радев, нито " хартиена коалиция ", нито формат ГЕРБ-ДПС- " Възраждане " са с нещо по-добри, а това са действителните други възможности. Доколкото всеки рационален човек е задължен да избира най-хубавото от наличното, някакъв огромен и непонятен абсурд в актуалната обстановка няма.

Ако обаче публичната сила бъде използвана за разнищването на този " проблем ", различен доста по-голям и същински проблем за страната ще се покрие с блатна растителност:

Какви са въздействията в правосъдната власт, които направиха вероятен проблема " Гешев " и дали тези въздействия ще намалеят?

През последния месец станахме очевидци на саморазобличаването на модела " Борисов " и това не трябва да се не помни. Почти всичко, което беше привеждано като мотив против този модел, получи ярки и неопровержими доказателства:

1. Стана ясно, че Иван Гешев е работил като защита и прокурорски чадър на политически лица като Бойко Борисов и Делян Пеевски. За Борисов самият Гешев си призна, откакто стартира да вади каузи за " Барселона " и даже кюлчетата (или най-малко да заплашва, че ще ги вади, което е задоволително като признание за чадър). По отношение на Движение за права и свободи основният прокурор е надалеч по-внимателен и първо просто сподели, че е отчаян от Движението, което толкоз доста го е подкрепяло и е било лоялно по отношение на него. След това загатна и Пеевски в една група с Борисов, само че още веднъж нежно, без съответна информация с какво господин Пеевски е толкоз спорен. Не бива да се не помни, че кариерата на Иван Гешев се дължи главно на способността му да чете " Директива за птиците " като " държавно дружество ", " 10 " или " Барак Обама " ;

 И седнали на една маса в И седнали на една маса в " Осемте джуджета "...

2. Стана ясно, че във Висшия правосъден съвет (ВСС) избрани членове работят по политическа директива и обосновка. Няма по какъв начин другояче да се изясни фактът, че незабавно откакто Мария Габриел съобщи желанието си да внесе искане за премахване на Гешев, във Висш съдебен съвет (в пленума и прокурорската колегия) чудодейно се появиха болшинства, подготвени да го отстранят. Не че нямаше защо - в противен случай. Но и преди този момент учредения за премахване имаше, единствено че нужното предпочитание у магистратите не беше налице. Съдия Олга Керелска изложи добре подозренията си по отношение на мотивацията на сътрудниците си и даже в символ на митинг гласоподава против отстраняването на Иван Гешев, макар съществуването на задоволително причини за това. Макар позицията ѝ да не е изключително кардинално издържана, тя стана положително увещание за огромния проблем - политическите зависимости на висшите магистрати;

3. Стана ясна и технологията на зависимостите: текат подмолни диалози и договаряния сред политици и техни представители с висши магистрати. В диалози - нелегално записани най-вероятно - се твърди от основния прокурор, че е заплашван и изнудван да подаде оставка и че има някакви хора (споменава се " Банкя " ), които му кроят шапка. На всичко от горната страна против Гешев в действителност имаше опит за атентат, въпреки че по-скоро изглеждаше като заплашване - по този начин или другояче, това са способи, присъщи на мафията, а не на правосъдна власт;

4. Стана ясно също по този начин, че корупционните подозрения против Борисов не могат просто да бъдат отминати като политическа агитация. В последна сметка комисията по имунитетите е добър обществен конгрес, който да изкара нескрито съществуващата информация най-малко по проблема " Барселона ". Той надали е най-важният - казусът " Божков " е надалеч по-тежко корупционно подозрение, в което става дума за отклонение на половин милиард лв. (че и повече) от хазната. Време е тези, които в предизборната акция твърдяха, че " хората не се интересували " от тези проблеми, да трансформират позицията си.

 " Осигурил е парите ": Какво твърди прокуратурата против Борисов по " Барселонагейт "

Ако вървят по този начин нещата

Във всяка една естествена страна публицистите няма да оставят политик от ГЕРБ или Движение за права и свободи да приказва, без да е дал от малко малко смислени отговори на всеки един от изброените четири казуса. Вместо това дни наред се занимаваме с другия въпрос - за какво ПП-ДБ формирали управническо болшинство с тях и си говорели за конституционна промяна с Пеевски.

Ако вървят по този начин нещата, блатото отново ще се затвори. Ще бъде назначен комфортен изпълняващ длъжността основен прокурор, който отново ще сложи досиетата на трупчета. Междувременно ще обсъждаме кой и за какво е влезнал в комисията по смяна на конституцията.

Както е известно, всеки народ и всяка обществена сфера си заслужава ръководещите. Затова - предвид на общото богатство - има известна нужда да надскочим себе си.

 Защо гешефтът си остана Защо гешефтът си остана
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР