Дневник препубликува от седмичния бюлетин на (ИПИ) резюме на анализа

...
Дневник препубликува от седмичния бюлетин на (ИПИ) резюме на анализа
Коментари Харесай

Под лупа: Неефективността на административната борба с корупцията на местно ниво

" Дневник " препубликува от седмичния бюлетин на (ИПИ) обобщение на разбора " Местните форми за битка с корупцията на локално равнище - сред централизацията и децентрализацията ". Пълния му текст можете да прочетете в атачмънта.

Преустановяването на персоналното облагодетелстване на лица, упражняващи господарски функционалности, в това число и лица от локалната администрация при осъществяване на служебните им отговорности, е цел, която обществото от дълго време желае да види реализирана.

Този разбор има задачата да наблюдава регламентацията и практиките по приложението от страна на общинската администрация на наредбите на Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (ЗПКОНПИ) в частта, уреждаща административните форми на битка с корупцията измежду чиновниците в локалната администрация.

Изследването е и следващото, насочващо вниманието към процесите, протичащи на общинско равнище като част от районната самодейност на ИПИ.

Важността на такова проучване се дефинира предвид на декларираните планове от страна на политическите сили и участниците в политическия развой да променят и добавят регламентацията на тази област, пропускайки тази тематика.

 Българската корупцияС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
В това проучване направихме питане по реда на Закона за достъп до социална информация до всички 265 общини в Република България за приложението на закона за интервала 01.01.2019 година - 01.01.2023 година, т.е. за настоящия режим по ЗПКОНПИ.

Резюмирайки получените отговори от 75% от общините наподобява, че

На общинско равнище всички задължени лица подават постоянно заявления за спор на интереси; при инспекциите на декларациите не се откриват несъответствия; жителите не виждат корупционни практики, за които да подават сигнали; не се открива повишен корупционен риск при инспекция на единичните сигнали; на процедура няма никакви открити спорове на ползи.

В същото време, проучване на " Прозрачност без граници " демонстрира, че съгласно 11,3% от интервюираните, локалната власт е вземала присъединяване в корупционни практики. Друг разбор на организацията от 2018 година показва, че съгласно интервюираните втората най-важна задача за новосформираната нова антикорупционна комисия е " Разследване на корупция в локалната власт " (63,7%). Пак там, политическите и роднински назначения, спорът на ползи и търговията с въздействие в локалната власт са посочени от 54,2% от интервюираните като главен проблем, който би трябвало да се адресира.

Този внезапен контрастност сред чувствата и упованията на жителите, както и техните старания от една страна и приложението на антикорупционното законодателство от общините демонстрира, че сегашната система за битка с корупцията на локално равнище НЕ РАБОТИ. Това не е изненада, само че това изпитание потвърждава на процедура това, което усещат жителите.

Конкретните данни демонстрират, че:

На база на емпиричното проучване може да се направи извод, че страната не желае да регламентира уредба, която по приемлив и изчерпателен метод да позволи корупционните зависимости на локално равнище. Това води до практическия отвод жителите и заинтригуваните страни да подават сигнали за корупция и спор на ползи.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР