Дневник препечатва със съкращения статията Комунистическият режим създава концлагера Белене:

...
Дневник препечатва със съкращения статията Комунистическият режим създава концлагера Белене:
Коментари Харесай

Едно наум: Преди 70 г. комунистическият режим създава концлагера "Белене"

" Дневник " препечатва със съкращения публикацията " Комунистическият режим основава концлагера " Белене ": 70 години от началото на уродливото създание на Българска комунистическа партия " от Христо Христов, оповестена на уеб страницата му desebg.com.

На 27 април 1949 година с поверително решение Министерският съвет дава напътствие на Министерство на вътрешните работи да провежда на остров Персин край тогавашното село Белене трудововъзпитателно общежитие (ТВО). С това е сложено началото на най-големия лагер за политически рискови за комунистическата власт лица, основан от Българска комунистическа партия в интервала 1944-1989 година

По това време министър-председател е Георги Димитров, само че тогава той се лекува в Москва и държавното съвещание се управлява от подпредседателя на Министерския съвет и министър на външните работи Васил Коларов.

Първата група от към 300 лагеристи от лагера " Богданов дол " край Перник е трансферирана на остров Персин през юли 1949 година и стартира да построява първите землянки, покрити с върбови клони в източната част на острова – място, което след това оказва се като Втори обект.

Там съперниците на комунистическата тирания са сложени да живеят при безчовечен условия – ежедневен тежък физически труд, непостижими правила под непрекъсната въоръжена защита. Натикани са в землянки и бараки, които сами построяват с подръчни средства, като гладът е най-страшното нещо, на което са подложени.

Заставяни са да копаят ровове, да придвижват наземна маса, да построяват насипи, както и най-различна селскостопанска работа и други

За цялото битие от 1949 година до 19987 година с разнообразни спирания през лагера минават минимум 15 000 души, като точни данни не са непокътнати, защото първичните архиви на лагерната администрация не са непокътнати.

В огромната си част това са представители на политическата съпротива, оживели при терора в първите месеци след 9 септември, офицери, индустриалци, селяни, противопоставили се на насилствената колективизация, представители на интелигенцията, както и на малцинствата. По време на чистките против " враговете " с " партиен билет " при Вълчо Червенков в " Белене " са въдворени и членове на комунистическата партия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР