Дневник, намерен във вана“ ни потапя в един смразяващ, кошмарен

...
Дневник, намерен във вана“ ни потапя в един смразяващ, кошмарен
Коментари Харесай

„Дневник, намерен във вана“ от Станислав Лем (предложение за четене)

„ Дневник, открит във вана “ ни потапя в един вцепеняващ, призрачен свят, сходен на въобразения от Кафка и Борхес, свят с бездънен подтекст и ужасяващи препратки, в който всяко име припомня друго име и всяко деяние поражда непредвидено противопоставяне.

От ерата на неогена е останало единствено едно удостоверение – откритият във вана дневник на един скришен сътрудник, тръгнал по следите на Инструкцията, от която би трябвало да разбере каква е предоставената му Мисия.

От стая в стая, от етаж на етаж и от кулоар в кулоар в ситуиран надълбоко подземен държавен комплекс разказвачът се оказва пристрастен в една параноична антиутопия, в която нищо не е такова, каквото наподобява, нито каквото не наподобява.

Всичко е свръхсекретно, всеки подозира всекиго, враговете са колкото вездесъщи, толкоз и незнайни. В този неприятелски свят царува безпорядък, шпиономания, двусмислие и машинация, а ваната е единственото леговище на докарания до границите на безумието воин.

За създателя

Знаменитият фантазьор Станислав Лем (1921-2006) е притежател на голям брой полски и интернационалните награди и е преведен на над 40 езика, в това число в България.

Романите му „ Соларис “, „ Едем “, „ Сенна хрема “, „ Облакът на Магелан “, циклите му за роботите, за Ийон Тихи, за водача Пиркс са обичани на генерации български читатели.

„ Дневник, открит във вана “ излиза за пръв път на български език в безупречния превод на Силвия Борисова.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР