Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Световните океани се затоплят с ужасяващи последици за планетата

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Океаните доближиха най-високата си температура, записана в миналото, поглъщайки топлината от изменението на климата, с ужасни последствия за здравето на нашата планета.

Средната дневна международна температура на морската повърхнина надмина върха от 2016 година тази седмица, съгласно службата на Европейски Съюз за изменението на климата " Коперник ", достигайки 20.96 градуса по Целзий.

Океаните са жизненоважен регулатор на климата. Те гълтам топлота, създават половината от земния О2 и ръководят метеорологичните модели, написа Би Би Си.

По-топлите води имат по-малка дарба да всмукват въглероден диоксид, което значи, че повече от този затоплящ планетата газ ще остане в атмосферата. Освен това може да форсира топенето на ледниците, които се вливат в океана и да доведат до по-голямо повишаване на морското ниво.

По-горещите океани и горещите талази безпокоят морските типове като риби и китове, до момента в който се движат в търсене на по-хладни води, нарушавайки хранителната верига. Експертите предизвестяват, че рибните ресурси могат да бъдат наранени.

 Намаляване на ледовете в Антарктика усилва вероятността за рисково време Намаляване на ледовете в Антарктика усилва вероятността за рисково време

Някои хищни животни, в това число акули, могат да станат нападателни, когато се объркат при по-високи температури.
" Водата се усеща като във вана. В момента има необятно публикувано избелване на коралите в плитките рифове във Флорида и доста корали към този момент са умрели ", споделя доктор Катрин Леснески, която следи морската гореща вълна в Мексиканския залив за Национална администрация за океаните и атмосферата на Съединени американски щати.

" Поставяме океаните на по-голям стрес, в сравнение с сме го правили в миналото в историята ", споделя доктор Мат Фрост от морската лаборатория в Плимут в Обединеното кралство, имайки поради по какъв начин замърсяването и несъразмерният улов също въздействат на океаните.

Жеги късно

Учените също са обезпокоени от времето, в което идват рекордните температури.

" Март би трябвало да бъде времето, когато океаните в международен мащаб са най-топли, а не август или септември. Фактът, че върховете падат в този момент, ме кара да се тормозя какъв брой по-топъл може да стане океанът от в този момент до идващия март ", споделя доктор Саманта Бърджис от Служба за изменение на климата на " Коперник " пред Би Би Си.

 Ангела Стевънсон се гмурка с куп цъфтяща морска трева, която е събрала, в Лабое, Германия. Група учени от Центъра за проучване на океана GEOMAR събира семена за проучване на засаждането на семената и развъждането на по-устойчива на топлота морска трева
© Reuters

Ангела Стевънсон се гмурка с куп цъфтяща морска трева, която е събрала, в Лабое, Германия. Група учени от Центъра за проучване на океана GEOMAR събира семена за проучване на засаждането на семената и развъждането на по-устойчива на топлота морска трева

" Отрезвяващо е да забележим по какъв начин тази смяна се случва толкоз бързо. Имахме 247-дневна морска гореща вълна в Обединеното кралство сред август 2022 година и април 2023 година ", споделя проф. Майк Бъроуз, който следи въздействието върху шотландските морски крайбрежия с Шотландската морска асоциация " Наука ".

Учените изследват за какво океаните са толкоз горещи сега, само че споделят, че изменението на климата прави моретата по-топли, защото те поемат по-голямата част от топлината от излъчванията на парникови газове.

" Колкото повече изгаряме изкопаеми горива, толкоз повече непотребна топлота ще бъде отнета от океаните, което значи, че толкоз повече време ще отнеме да ги стабилизираме и да ги върнем там, където са били ", изяснява доктор Бърджис.

Ефектът " Ел Ниньо "

Новият междинен температурен връх надмина един от 2016 година, когато естественото събитие " Ел Ниньо " беше в разгара си. " Ел Ниньо " се случва, когато топла вода се издига на повърхността край западния бряг на Южна Америка, повишавайки световните температури.

Още един " Ел Ниньо " стартира това лято, само че учените споделят, че към момента е слаб, което значи, че температурите на океана се чака да се покачат още над междинните през идващите месеци.

 " Ел Ниньо " се появи за първи път от 7 години, вещаейки жеги и стихии
Горещи морски талази

До температурния връх се стигна след поредност от морски горещи талази тази година, засегнали Обединеното кралство, Северния Атлантик, Средиземно море и Мексиканския залив. " Морските горещи талази, които следим, се случват на необикновени места, където не сме ги очаквали ", споделя проф. Бърджис.

През юни температурите във водите на Обединеното кралство са били с 3 до 5 градуса по-високи от междинните, съгласно Met Office и Европейската галактическа организация.

Във Флорида температурите на морската повърхнина доближиха 38.44C предходната седмица при естествени за това време на годината сред 23C и 31C.

 Високите температури на водата заплашват съществуването на кораловите рифове във Флорида
© Reuters

Високите температури на водата заплашват съществуването на кораловите рифове във Флорида

Морските горещи талази са се удвоили по периодичност сред 1982 година и 2016 година и са станали по-интензивни и по-продължителни от 1980 година насам, съгласно Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC).

Въпреки че през последните години температурите на въздуха се покачиха фрапантно, на океаните им би трябвало повече време, с цел да се нагреят, макар че те са поели 90% от стоплянето на Земята от излъчванията на парникови газове.

Но към този момент има признаци, че температурите на океана може да наваксват. Една от теориите е, че огромна част от топлината, която се е съхранила в океанските дълбини, в този момент излиза на повърхността, евентуално издигана от " Ел Ниньо ".

Въпреки че учените са знаели, че морската повърхнина ще продължи да се затопля заради излъчванията на парникови газове, те към момента проверяват тъкмо за какво температурите са се повишили толкоз доста над предходните години.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР