Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

АЕЦ "Козлодуй" не е предоставила два документа, с което може да забави доставките на "Уестингхаус"

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) разгласи, че управлението на АЕЦ " Козлодуй " е пропуснало да показа два значими документа, без които не може да бъде издадено разрешението за осъществяване на поетапен преход на блок 5 към употреба с нов вид нуклеарно гориво RWFA, създадено от " Уестингхаус ". През април американската нуклеарна компания подписа контракт с българското енергийно министерство за доставка на уранов материал, с който да бъдат сменени съветските доставки.

Двата документа, които не са предоставени, са свързани с условията за сигурност. Единият е план на изменение на глава 15 " Анализ на повредите " от Отчета за разбор на сигурността, а вторият е план на изменение на директива " Изготвяне на доклади с неутронно-физични характерности на реактор " ВВЕР-1000 ".

Липсата им е несъблюдение на Наредбата за издаване на лицензии и позволения за безвредно потребление на нуклеарната сила, показват от АЯР. Без тях организацията не може да оцени въздействието на предлаганата поетапна подмяна на горивото.

Ядреният регулатор оповестява още, че дава период до 15 октомври на АЕЦ " Козлодуй ", с цел да в профил посочените пропуски и нередности. Ако този период не бъде спазен, ръководителят на АЯР ще бъде заставен да издаде отвод за лицензиране на новото американско гориво.

Според контракта с " Уестингхаус " през април 2024 година компанията би трябвало да достави първото свежо нуклеарно гориво за пети реактор. Засега от АЕЦ " Козлодуй " не са дали пояснение или коментар за неналичието на двата документа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР